„Джеймс Уеб“ откри мистериозни водни пари около екзопланета: Откъде идват и защо е важно?

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ откри водна пара около скалиста екзопланета, което поставя под сериозни съмнения досегашните познания за атмосферата. С други думи, възможно е да сме на прага на голям пробив в търсенето на други светове, на които може да има живот.

„Водните пари в атмосферата на гореща скалиста планета биха представлявали голям пробив в науката за екзопланетите“, казва в изявление главният изследовател на откритията и изследовател от Лабораторията по приложна физика към Университета „Джон Хопкинс“ Кевин Стивънсън. „Но трябва да сме внимателни.“

Засичането на водна пара около повърхността на планета подсказва за наличието на атмосфера, но учените, които са автори на откритието, предупреждават, че в случая тя все пак може да идва от звездата-приемник.

Екзопланетата, наречена GJ 486 b, обикаля около звезда червено джудже, разположена на 26 светлинни години от Земята в съзвездието Дева. Тя обикаля около приемника си за по-малко от 1,5 земни дни, като се смята, че едната ѝ страна винаги е обърната към звездата – подобно на нашата Луна.

Звездите червени джуджета са по-студени от другите видове звезди, което означава, че една планета трябва да обикаля много близо около тях, за да остане достатъчно топла, че има течна вода – жизненоважен елемент, необходим за живота. Червените джуджета обаче са много активни, когато са по-млади, и отделят много радиация, което би трябвало да разруши атмосферата на всяка планета, намираща се до тях. Именно това прави екзопланетите негостоприемни за живот.

Въпреки факта, че планетата е изключително близо до звездата си и има температура от 430 градуса по Целзий, което я прави неблагоприятна за течна вода, астрономите откриха следи от водни пари около GJ 486 b. И това силно ги озадачи. Затова сега те искат да разберат дали е възможно да се образува атмосферата в такава сурова среда и тя да бъде задържана достатъчно дълго, за да се появи живот – процес, който на Земята отнема около един милиард години.

В опит да отговори на този въпрос екипът насочи „Джеймс уеб“ и неговия инструмент за близък инфрачервен спектрограф (NIRSpec) към GJ 486 b, за да наблюдава планетата и да установят дали засечената водна пара е индикатор за първото известно наличие на атмосфера около скалиста екзопланета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024