Рядко се случва актьор или актриса да въстанат срещу едно от най-могъщите филмови студиа в света - Disney.

Джина Карано обаче явно няма какво да губи, а съпротивата срещу "системната" попкултурна индустрия отдавна набира сили сред консервативните среди в Америка.

Актрисата, която играеше ролята на Кара Дюн в първите два сезона от сериала The Mandalorian на Disney, беше уволнена и изгуби договора си с агенцията за таланти UTA заради поредица от спорни публикации в социалните мрежи.

В една от тях Карано сравнява отношението спрямо Републиканците в САЩ с насилието срещу евреите по време на Втората световна война, илюстрирано със снимка на пребита жена по време на антисемитските погроми в Украйна. В други постове тя се подиграва на хората, които носят предпазни маски по време на пандемията и споделя линкове към конспирации на култа QAnon. Последният й ход обаче предизвика масова вълна на недоволство и призиви за уволнението й - и в крайна сметка те бяха изпълнени.

Сега Карано пое контраатака срещу Disney и обвини компанията в политически натиск срещу актьорите.

"Преживяла съм много неща и сега виждам по-ясно тормоза, който съществуваше и преди. Не съм единствената, която е тормозена от тази компания и го знам много добре. Бих могла да споделя една история, която ще преобърне всичко в медиите, но не мога, защото това означава да предам приятел. Всички се страхуват да не останат без работа", казва тя в интервю за консервативния коментатор Бен Шапиро.

Тя посочва, че е разбрала за отстраняването си от сериала по същия начин, по който и всички останали хора - през социалните мрежи.

"Отворих Twitter и видях името си в най-обсъжданите теми. Хаштагът "Уволнете Джина Карано" явно беше подействал", казва Джина Карано. Тя обаче твърди, че наблюдението върху социалните й мрежи от компанията не е нищо ново. Преди време в пощата й е пристигнал мейл от служител на Disney, от който е разбрала, че реакциите под публикациите й се следят.

"Без да искат, ми изпратиха мейл, който беше много поучителен. Така че знаех. Знаех, че те обръщат внимание. Знаех, че има хора, които ме подкрепяха, но в крайна сметка те не спечелиха", казва тя, като твърди, че сигналите за готвената раздяла са се появили няколко седмици преди окончателното решение.

"Нали знаете как боксьорите понякога се целят само в главата и забравят да удрят по тялото? Имам чувството, че Disney или Lucasfilm, или просто определени хора в тази компания... Сякаш се опитваха да ме ударят в главата, и това се усещаше. Само преди две седмици Lucasfilm поискаха от един от артистите, които работи за тях, да изтрият моята героиня и да сложат друг на нейно място. Той го обяви гордо в Twitter, а всички фенове на Кара Дюн бяха възмутени. Тогава те питаха "Защо махате тази героиня? Случва ли се нещо? Да не би Джина да е уволнена?".

Карано се възмущава от това, че студиото я "следи като ястреб", но оставя други нейни колеги да публикуват политически позиции свободно. Тя не се отказва от коментарите си и няма намерения да спре политическите си публикации в социалните мрежи.

"Бях подготвена, че мога да бъда уволнена по всяко време, защото виждах какво се случва с много хора. Виждала съм израженията на лицата им. Виждала съм тормоза. Когато всичко започне, насочват дулото към теб и знаеш, че е въпрос на време да бъдеш отстранен. Показваха много ясно чрез служителите си, които ме дебнеха, затова си казах: "Ще си тръгна със замах и ще остана вярна на себе си".

Публикациите на Карано в социалните мрежи бяха описани като "отвратителни и неприемливи" от досегашните й работодатели в Lucasfilm (част от семейството на Disney). Отстраняването й от снимачната площадка на The Mandalorian е довело до увеличение на последователите й в Instagram и Twitter с по близо 150 000 нови профили.

За Карано спирането на договора с Disney е край на перспективно сътрудничество. The Mandalorian е един от най-популярните сериали на стрийминг услугата на компанията, а студиото възнамерява да направи още един спин-оф сериал по мотиви на "Междузвездни войни".

За Disney това не е първият случай на раздяла с популярна звезда заради непопулярни публични изказвания - това се случи и с Розан Бар, Джеймс Гън, Летисия Райт и др. Студиото подлага на много по-внимателен контрол имиджа на своите актьори заради репутацията си на лидер в създаването на развлекателно съдържание, подходящо за цялото семейство.


Прокудената от Disney Джина Карано: Бивша MMA-звезда и посланик на конспирацията QAnon


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна