В деликатната политическа ситуация, в която САЩ се намира днес, всяка публична личност трябва да подхожда с изключително внимание в изказванията си, защото само една дума, показваща омраза и разделение, може да накара работодател, спонсори и фенове да ти обърнат гръб.

Точно това изпита Джина Карано – звездата от хитовия сериал на Disney+ „The Mandalorian“, която вече няма да е част от вселената на „Междузвездни войни“ заради изказването си, че „да си републиканец днес е като да си евреин по време на Холокоста“.

Карано, която играе ролята на Кара Дюн в седем епизода от сериала, беше уволнена от Lucasfilm. От продуцентската компания на Джордж Лукас обявиха, че „нямат планове“ актрисата да работи за тях в бъдеще.

Прокудената от Disney Джина Карано: Бивша MMA-звезда и посланик на конспирацията QAnon

„Евреите са били бити на улицата не от нацистките войници, а от съседите им - дори от децата“, написа Джина Карано в профила си в Instagram. „Тъй като историята е пренаписана, много хора днес не осъзнават, че за да се стигне до момент, в който нацистките войници лесно да арестуват евреите, правителството първо е накарало техните собствени съседи да ги мразят поради факта, че са просто евреи. С какво това е по-различно от чувството да мразиш някого заради политическите му възгледи?“.

Публикацията бе придружена от кадър от т. нар. Лвовски погром от 1941 г., когато десетки евреи са избити от съгражданите си. По-късно постът беше изтрит.

От Lucasfilm обявиха, че причината да се разделят с бившата ММА-звезда са нейните „отвратителни и неприемливи възгледи“, които „очернят хора на база на тяхната културна и религиозна идентичност“. Агенцията за таланти, с която 38-годишната актриса работеше до този момент – UTA, също ѝ обърна гръб и прекрати договора ѝ.

Това съвсем не е първият случай, в който Карано предизвиква остри обществени реакции заради политическите си възгледи. Още през август миналата година тя отказа да подкрепи движението за правата на чернокожите „Black Lives Matter“ и нарече критиците си „страхливци“. Дори хареса няколко публикации, които осъждат каузата.

През 2020 актрисата отказа да изпълни желанието на феновете си да подкрепи трансджендър движението LGBTQ+. Вместо това добави думите „beep/bop/boop“ в описанието на профила си в Twitter – обидна реплика, която хората използват, за да се подиграват на тези с хомосексуална ориентация. По-късно Карано обясни, че описанието няма нищо общо с темата, но не се извини. След като обаче колегата ѝ от „The Mandalorian“ Педро Паскал „ѝ помогнал да разбере казуса“, тя обяви, че подкрепя „свободата да избираш“, пише Variety.

 Джина Карано - MMA мач

Актрисата се подигра и с въведените в цял свят противоепидемични мерки, включващи носенето на маски. Тя сподели снимка на мъж, чиято глава е покрита с няколко предпазни средства, и добави коментар: „Това се случва в Калифорния“. Така изрази несъгласие с политиките на Джо Байдън, който коренно промени Covid-ограниченията, след като наследи Доналд Тръмп.

Ако смятате, че списъкът с противоречиви коментари на Джина Карано свършва тук, грешите. Няколко пъти тя повтори, че на президентските избори в САЩ на 3 ноември е била извършена измама с гласове и разпространи „хаштага“ #СпасетеНашитеДеца (#SaveOurChildren) – основата на конспиративното движение QAnon.

Освен това си направи профил в социалната мрежа Parler – алтернативната платформа, в която пишат предимно привърженици на републиканците и в която се смята, че се е зародила организацията за щурма на Капитолия. Приложението бе свалено и в момента е ограничено.

Въпреки всички тези прояви – Карано не е заявявала директно, че подкрепя Доналд Тръмп. Все пак в социалните мрежи бързо скорост набра инициативата „Уволнете Джина Карано“.

Животът на 38-годишната американка с италиански корени е повече от интересен. Тя е родена в Далас през 1982 г., в семейството на директора на казино Глен Карано. Баща ѝ, който е бил куотърбек на „Далас Каубойс“ и е шампион в Супербоул от 1978 г., се развежда с майка ѝ, когато Карано е на седем.

 Джина Карано, ритник в mma мач

Макар да живее с майка си, Джина избира да поеме по стъпките на Глен и да гради спортна кариера. В гимназията в Лас Вегас отвежда баскетболния си отбор до щатската титла, а освен това играе волейбол и софтбол. Завършва психология в местния университет, а междувременно започва да се занимава с бойното изкуство Муай-тай. След като тогавашният ѝ приятел Кевин Рос я въвлича в спорта, на професионално ниво Карано записва актив от 12 победи, равенство и една загуба.

Тогава вторият най-престижен промоутър в смесените бойни изкуства World Extreme Fighting (WEF) я кани да се бие в октагона в първата им официална женска ММА-битка. Карано се съгласява и печели за 38 секунди.

Случва се така, че през 2006 Джина започва да гради успешна кариера в този спорт. Състезава се обаче само три години и постига 7 победи в 8 мача, три от които с нокаут. След загубата ѝ от Кристиан Жустино в първия главен за вечерта женски ММА-мач, тя решава да сложи край. Години наред спекулациите за завръщането ѝ продължават, през 2014 се говори и за бъдеща битка между Джина и Ронда Раузи, но Карано остава извън октагона.

Оттогава насам тя се отдава изцяло на актьорската си кариера. След няколко малки роли, през 2009 получава главната в шпионския трилър „Мокри поръчки“ на Стивън Содърбърг. Там играе заедно с Чанинг Тейтъм, Антонио Бандерас и Майкъл Фасбендър.

Мокри поръчки“ на Стивън Содърбърг - Джина Карано на червения килим

„Репликите ѝ изглеждат малко сковани, а Содърбърг манипулира леко гласа ѝ по време на монтажа. Тя обаче притежава страхотно присъствие – интригуваща смесица от мускулна сила и улавяща окото женственост“, пише AP.

За Карано следват роли в „Бързи и яростни 6“, „In Da Blood“ и „Дедпул“. Най-известна обаче става след първи сезон на „The Mandalorian“, където играе в образа на Кара Дюн - бивш имперски войник, заставащ на страната на главния герой Джарин, а впоследствие се превръща дори в шериф, работещ за Новата Република.

„The Mandalorian“ стана истински хит и затова Lucasfilm обявиха, че започват още няколко странични проекта, свързани с вселената на „Междузвездни войни“. Един от тях е „Рейнджърите на Новата Република“, в който Карано можеше да участва. Заради необмислените политически коментари обаче, бъдещето ѝ във филмовата индустрия остава неясно.


Прочетете още:

Бритни Спиърс - от "дете-чудо" до жена без право на самоличност Бритни Спиърс - от "дете-чудо" до жена без право на самоличност

Fake Famous по HBO: Instagram е балон, но никой няма интерес да го спука Fake Famous по HBO: Instagram е балон, но никой няма интерес да го спука

Мария Бакалова ще играе в комедия с Педро Паскал, Карън Гилън и Дейвид Духовни Мария Бакалова ще играе в комедия с Педро Паскал, Карън Гилън и Дейвид Духовни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024