Джо Байдън обясни причините за оттеглянето си в обръщение към нацията Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън направи обръщение към нацията, в което изложи причините за оттеглянето си от предизборната кампания.

Той обяви, че се прекланя пред институцията на президентството, но "обича държавата си повече".

"Защитата на демокрацията е по-важна от всяка титла. Нищо, нищо не може да попречи на спасяването на нашата демокрация. А това включва и личната амбиция", каза Джо Байдън.

В 10-минутното си слово той не спомена Доналд Тръмп поименно, но даде да се разбере, че се опасява от възможността за връщането му на власт.

"Реших, че най-добрият начин да продължим напред е да предам щафетата на ново поколение", каза още той, като наблегна на нуждата от "свежи и млади" нови политически лидери, които да обединят нацията.

Байдън подчерта, че ще продължи да изпълнява задълженията си като президент до края на мандата си - т.е. в следващите около 6 месеца до встъпването в длъжност на следващия президент на 20 януари 2025.

В задачите, които той си поставя до финала на управлението, влизат прекратяване на войната между Израел и "Хамас" в Газа, държавна помощ за изследвания на нови лекарства срещу рака, обръщане на внимание на проблемите с климатичните промени и настояване за реформа във Върховния съд, която може да сложи край на пожизнените мандати на съдиите.

"Великото нещо, което отличава Америка, е, че тук не управляват крале и диктатори. Управлява народът. Историята е във вашите ръце. Властта е във вашите ръце. Идеята за Америка е във вашите ръце", каза Джо Байдън.

Той повтори, че е благодарен за възможността да служи като президент и отбеляза, че "никъде другаде едно заекващо дете нямаше да може да стигне до Овалния кабинет, когато порасне - а ето, че аз съм тук".

"Дадох сърцето и душата си на нашата нация. Бях благословен милиони пъти в замяна на това", обяви още Байдън, като описа Америка като "държава на обещания и възможности, на мечтатели и създатели, на обикновени хора, които постигат необикновени неща".

Изявлението му беше направено в присъствието на семейството му - съпругата му Джил, децата му Хънтър и Ашли, и една от внучките му Финеган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024