Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън категорично отрече обвиненията за сексуален тормоз, осъществен преди 30 години, които бяха повдигнати от бившата му служителка Тара Рийд.

В интервю в петък пред MSNBC бившият вицепрезидент съобщи: „Казвам го категорично: това никога, никога не се е случвало“. Той помоли за разследване на архивите на Сената, за да се установи дали в далечното минало Рийд е отправяла жалби, предадоха „Ройтерс“ и Bloomberg.

Преди месец бившата служителка на Байдън подаде оплакване в полицията. Каза, че е била жертва на сексуално насилие, без да споменава името на бившия вицепрезидент. Тя твърдеше, че жалбата е подадена „само поради причини за сигурност“.

Джо Байдън през ноември ще се изправи в президентските избори срещу Доналд Тръмп, който е бил обвиняван за сексуално посегателство от 25 жени, припомня BBC.

Тара Рийд е била асистент на Байдън от 1992 до 1993 г., когато той е изпълнявал длъжността сенатор от Делауеър. 56-годишната Рийд сега твърди, че през 1993 той я е притиснал до стената в една от залите в Конгреса и е поставил ръцете си под ризата и полата ѝ.

„Спомням си как той каза „Искаш ли да отидем някъде другаде?", докато го правеше. После, когато се отдръпнах, ми каза: „Хайде, човече, чух, че ме харесваш“, каза тя в интервю през март, припомня BBC. „Тази фраза остана с мен“.

Рийд посочва, че съществуват доказателства, че по време на 36-годишната кариера на Байдън като щатски сенатор тя се е оплаквала от него на своите шефове. Документите се намират в Университета в Делауеър, а оттам обявиха, че няма да разкрият никакви протоколи, докато не са изминали две години, в които Байдън е извън политиката.

Към момента изглежда, че няма свидетели по обвинението, но трима души вече са подкрепили Тара Рийд. Това са брат ѝ, бивш съсед и бивш колега. Всички те са обявили, че тя е подала жалби малко след предполагаемия инцидент.

В интервюто пред MSNBC този петък бившият вицепрезидент отрече всички обвинения. „Това не се е случвало. Точка“, каза той. 

Водещата Мика Бжежински притисна Байдън, припомняйки твърденията му, че на жените трябва да им се вярва, когато разказват истории за сексуално насилие. През 2018, когато сегашният съдия от Върховния съд Брет Кавано бе обвинен за сексуално посегателство от Кристин Форд, Байдън и други демократи подкрепиха твърденията ѝ и настояха да бъдат чути. 

„Трябва ли на жените да им се вярва, когато става дума за вас?“, бе въпросът на Бжежински, а бившият вицепрезидент отговори: „На жените трябва да им се вярва, но като се имат предвид и съмненията. Тогава трябва да се погледнат обстоятелствата и фактите. Истината има значение“.

Байдън отказа да предположи какви са мотивите зад обвиненията на Тара Рийд и отбеляза, че тя има право да излезе и „да каже каквото иска да каже“. „Но аз имам правото да заявя – вижте фактите“, каза демократът.

Но Байдън каза още, че няма да предприеме ход да отвари документи от Университета в Делауеър, свързани с Тара Рийд. Той сподели, че в общо всички 1800 кутии с протоколи не се съдържат документи на служители и допълни, че подобни архиви могат да се използват за политическо "захранване", което да попречи на настоящата му президентска кампания.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"