Джони Деп и "Минамата": Силата на слабите Виж снимките Снимка: © Getty Images

Джони Деп е в Берлин за 70-ия Международен филмов фестивал "Берлинале", където предстои премиерата на най-новия му проект - „Минамата“.

Филмът ще бъде излъчен за първи път на 21 февруари. 55-годишният актьор влиза в ролята на известния американски фотограф Юджийн Смит в трилър по истинска история. Драмата противопоставя героя на Деп срещу мощна корпорация, която носи отговорност за отравянето на хората в японския град Минамата през 1971 г. Тя е базирана на книгата на фотографа и на съпругата му Айлийн Смит и е превърната във филм от режисьора Андрю Левитас и сценариста Дейвид Кеслър.

Историята ни връща към тежките времена в Минамата, на който е кръстена неврологична болест, характеризираща се с отравяне с веществото живак. Зад заболяването стои химическият завод „Чисо“, който в средата на миналия век изхвърля огромни количества от токсичния метал във водите на залива Минамата, заразява рибата, а постепенно и населението на японския град.

Фотографът Юджийн Смит извършва героизъм в опитите си да спре този процес. Влизайки в ролята му, Джони Деп е неузнаваем. Това стана ясно от кадри от снимачната площадка, които изтекоха в социалните мрежи. На тях 55-годишният актьор е с дълга и гъста сива брада, носи черна барета, очила, фланелено яке и черни панталони.

Джони Деп и "Минамата": Силата на слабите

Деп напълно се вживява в ролята, а още по-голямата му страст произтича от факта, че е един от продуцентите на „Минамата“.

„Джони е прекалено скромен да го признае – това дойде от самия него“, призна режисьорът Андрю Левитас, който говори за дейното участие на Деп в продукцията.

„Цялата страст и всичко, което успяхме да сглобим заедно, дойде от сърцето на Джони. Започнахме да градим оттам и всичко придоби своето значение“, казва Левитас.

За самия Деп е било трудно да повярва какво се е случило с хората в Минамата по време на този тежък период, свързан със заболяването. „Не е пощадило никого и не е имало нищо, което да направят“, казва звездата от „Карибски пирати“.

„Когато четях историята, бях шокиран. И като човек, който бе заинтересован, вярвах, че това е история, която трябва да се разкаже“.

Според актьора впрягането на силата на медиите, киното или всяко друго изкуство е за да „отвориш очите на хората да видят това, което се е случило“.

„Филми като този не се правят всеки ден. Истински късметлии сме, че можем да предоставим това на хората, да предизвикаме интерес и загриженост в дадена степен“, смята Джони Деп.

Според актьора всеки един от участващите в продукцията, независимо дали пред или зад камерата, не е оставил съмнения относно своята отдаденост в стремежа да бъде разказана историята на Айлийн и Юджийн.

„Мисля, че ние, хората, сме изправени пред огромни проблеми в даден етап от живота си. Дали ще е ужасяващо заболяване като Минамата, дали ще има пожари или светът е напът да се разруши, за нас съществува красивият символ „I Ching“, което означава силата на слабите. Така че, когато пред вас има огромно препятствие, да опитате да го съборите сами няма да помогне", казва актьорът.

"Силата на слабите е идеология, в която разпознаваме проблема и започваме малко по малко да го разрушаваме, за да го съборим изцяло".

"Ние сме песъчинки, ние сме слабите, така че, когато трябва да се справим с проблем от такъв мащаб, просто трябва да започнем да рушим, а останалите хора, да се надяваме, ще ни последват“, сподели Джони Деп.

Вижте снимки в ГАЛЕРИЯТА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024