Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън обяви план в 4 стъпки, с който да изведе Англия от локдауна до края на юни. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще решат сами дали да спазват същите фази.

Четирите стъпки ще бъдат с интервал от пет седмици помежду си. Първата започва на 8 март, когато отново врати ще отворят училищата, позволявайки на учениците да се завърнат в клас след месеци на дистанционно обучение. От края на март ще се смекчат ограниченията върху социалните контакти – тогава ще бъдат позволени събирания на открито на максимум шест души, както и на закрито за най-много две домакинства.

Фаза №2 гласи, че магазините, които не продават стоки от първа необходимост, фризьорските салони и фитнесите подновяват работата си от 12 април.

Третата фаза започва на 17 май, когато почти всички ограничения около социалните контакти ще паднат, а последната стъпка е планирана за 21 юни, като тогава правителството се надява да прекрати локдауна.

Джонсън предупреди, че датите могат да се променят в зависимост от развитието на пандемията оттук нататък. Той каза, че планът му ще се изпълнява „постепенно и внимателно“, а правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще решават самостоятелно дали да спазват същите мерки.

Великобритания е една от най-засегнатите страни от Covid-19. Жертвите от началото на епидемията са над 120 хиляди. Обединеното кралство обаче напредва с масовата ваксинация и вече над 18,2 млн. души са получили поне една доза от препарата на Pfizer/BioNTech или AstraZeneca.


Ново проучване: AstraZeneca намалява риска от хоспитализация с 94%, а Pfizer - с 85%

Прочети