Джордж Р. Р. Мартин критикува създателите на Game of Thrones и обещава различен финал в книгите Снимка: © Getty Images

В киното рядко се среща феномен като сериала на HBO „Game of Thrones“. В продължение на почти десетилетие (2011-2019) той безспорно беше най-голямото шоу, но две години след края му почти никой вече не говори за него... освен ако не става въпрос за негативната реакция за финала.

Феновете на фентъзи сериала се обединяват около мнението, че качеството на продукцията започна да намалява значително, след като създателите Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс изпревариха автора на книгите Джордж Р. Р. Мартин, от когото черпеха изворите за сценария.

Сезон №6 бе определен от мнозина като провал, а Мартин, който все още довършва фентъзи поредицата „Песен за огън и лед“, обещава различен завършек в книгите, който ще удовлетвори феновете.

„Когато ТВ-сериалът започна, аз вече имах издадени четири книги. Петата излезе малко след началото на продукцията през 2011 г. Имах преднина от пет книги, а те, знаете, са с гигантски обем“, каза 72-годишният американски писател пред PBS. „Не си представях, че ще могат да ме настигнат, но го направиха. Дори ме изпревариха“, добави той за създателите на сериала.

Шоуто беше на екрана около 9 години, а през това време Мартин успя да публикува само една книга от все още незавършената поредица. „Танц с дракони“ излезе преди повече от десетилетие, а в момента писателят работи върху предпоследната книга „Ветровете на зимата“. Преди този дълъг интервал без публикуване, Мартин никога не е допускал повече от шест години пауза между частите.

Причината е, че той също участваше в продукцията, помагайки на Уайс и Бениоф със сценария. 72-годишният автор признава, че тази му дейност е предизвикала голямото забавяне. Според него – шоуто не само е изпреварило творбата му, но е отишло „в друга посока“.

„Аз все още работя по книгата и ще разберете финала, когато я публикувам“, каза той. Изглежда, писателят също няма идея за това по какъв начин ще сложи завършек на епичния фентъзи свят на Ланистър, Таргариен, Старк, Баратеон и другите домове. По думите му – феновете могат да очакват „по-удовлетворяващ завършек“.

С последната книга, която предстои да излезе – „Мечта за пролет“ – Мартин може да поправи грешките на Уайс и Бениоф, които в крайна сметка се отдалечиха от света му и започнаха да разказват собствена история.

В първите сезони пътуването на героите из огромния континент Вестерос беше отразено реалистично в сериала, макар често сцените да натежаваха. През последните два сезона обаче армиите се появяваха и изчезваха от различни точки в света на Джордж Мартин, сякаш се телепортират.

Това е само един от примерите как цялата вътрешна логика от романите на автора беше захвърлена на финала на шоуто. Вниманието към детайлите, което правеше сериала непредсказуем и вълнуващ в началото, изведнъж се разми и всичко се случваше изключително бързо и праволинейно.

Характерите на редица герои като Тирион Ланистър, лорд Варис и Денерис Таргариен сякаш поеха в съвсем различна посока.

Възможно е след завършването на всички книги да има още една адаптация, която да отрази финала на Джордж Мартин. Междувременно HBO започна снимките на новия сериал "House of the Dragon" по мотиви от вселената на писателя. Действието се развива 300 години преди събитията в GoT и разказва историята на Дома Таргариен във времената, когато предците на Денерис са владеели Вестерос.

В сериала ще участват Ема Д'Арси (Wanderlust) и Мат Смит (The Crown, Dr. Who) в ролите на принцеса Ренира Таргариен и нейния чичо Деймон. Първият сезон ще е с премиера през 2022 г. и ще се състои от общо 10 епизода. Джордж Мартин отново е включен в продукцията и е възможно това да забави допълнително завършването на двете му книги.


 House of the Dragon: Кой кой е в новия сериал по Game of Thrones House of the Dragon: Кой кой е в новия сериал по Game of Thrones

От "La La Land" до "Генезис": Двойка пресъздава филмови сцени от реалните им локации От "La La Land" до "Генезис": Двойка пресъздава филмови сцени от реалните им локации

Най-добрите минисерали, които заслужават Emmy 2021 Най-добрите минисерали, които заслужават Emmy 2021



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024