Снимка: © Getty Images

В киното рядко се среща феномен като сериала на HBO „Game of Thrones“. В продължение на почти десетилетие (2011-2019) той безспорно беше най-голямото шоу, но две години след края му почти никой вече не говори за него... освен ако не става въпрос за негативната реакция за финала.

Феновете на фентъзи сериала се обединяват около мнението, че качеството на продукцията започна да намалява значително, след като създателите Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс изпревариха автора на книгите Джордж Р. Р. Мартин, от когото черпеха изворите за сценария.

Сезон №6 бе определен от мнозина като провал, а Мартин, който все още довършва фентъзи поредицата „Песен за огън и лед“, обещава различен завършек в книгите, който ще удовлетвори феновете.

„Когато ТВ-сериалът започна, аз вече имах издадени четири книги. Петата излезе малко след началото на продукцията през 2011 г. Имах преднина от пет книги, а те, знаете, са с гигантски обем“, каза 72-годишният американски писател пред PBS. „Не си представях, че ще могат да ме настигнат, но го направиха. Дори ме изпревариха“, добави той за създателите на сериала.

Шоуто беше на екрана около 9 години, а през това време Мартин успя да публикува само една книга от все още незавършената поредица. „Танц с дракони“ излезе преди повече от десетилетие, а в момента писателят работи върху предпоследната книга „Ветровете на зимата“. Преди този дълъг интервал без публикуване, Мартин никога не е допускал повече от шест години пауза между частите.

Причината е, че той също участваше в продукцията, помагайки на Уайс и Бениоф със сценария. 72-годишният автор признава, че тази му дейност е предизвикала голямото забавяне. Според него – шоуто не само е изпреварило творбата му, но е отишло „в друга посока“.

„Аз все още работя по книгата и ще разберете финала, когато я публикувам“, каза той. Изглежда, писателят също няма идея за това по какъв начин ще сложи завършек на епичния фентъзи свят на Ланистър, Таргариен, Старк, Баратеон и другите домове. По думите му – феновете могат да очакват „по-удовлетворяващ завършек“.

С последната книга, която предстои да излезе – „Мечта за пролет“ – Мартин може да поправи грешките на Уайс и Бениоф, които в крайна сметка се отдалечиха от света му и започнаха да разказват собствена история.

В първите сезони пътуването на героите из огромния континент Вестерос беше отразено реалистично в сериала, макар често сцените да натежаваха. През последните два сезона обаче армиите се появяваха и изчезваха от различни точки в света на Джордж Мартин, сякаш се телепортират.

Това е само един от примерите как цялата вътрешна логика от романите на автора беше захвърлена на финала на шоуто. Вниманието към детайлите, което правеше сериала непредсказуем и вълнуващ в началото, изведнъж се разми и всичко се случваше изключително бързо и праволинейно.

Характерите на редица герои като Тирион Ланистър, лорд Варис и Денерис Таргариен сякаш поеха в съвсем различна посока.

Възможно е след завършването на всички книги да има още една адаптация, която да отрази финала на Джордж Мартин. Междувременно HBO започна снимките на новия сериал "House of the Dragon" по мотиви от вселената на писателя. Действието се развива 300 години преди събитията в GoT и разказва историята на Дома Таргариен във времената, когато предците на Денерис са владеели Вестерос.

В сериала ще участват Ема Д'Арси (Wanderlust) и Мат Смит (The Crown, Dr. Who) в ролите на принцеса Ренира Таргариен и нейния чичо Деймон. Първият сезон ще е с премиера през 2022 г. и ще се състои от общо 10 епизода. Джордж Мартин отново е включен в продукцията и е възможно това да забави допълнително завършването на двете му книги.


House of the Dragon: Кой кой е в новия сериал по Game of Thrones

От "La La Land" до "Генезис": Двойка пресъздава филмови сцени от реалните им локации

Най-добрите минисерали, които заслужават Emmy 2021Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета