Ед Шийрън спечели 4-годишно дело за плагиатство заради "Shape of You" Снимка: © Getty Images

Делата за авторските права на популярни песни са в своя пик. Докато в много от случаите действително има солидни доказателства за порочна практика и откраднати или копирани музикални сегменти, не липсват и опити да се измъкнат пари от звездите дори при много спорни прилики.

"Shape of You" е един от най-големите хитове на носителя на 4 награди "Грами" Ед Шийрън. Песента му носи приходи от близо 5 милиона паунда на година.

Не мина много време, преди някой изпълнител да открие себе си в мелодията. В случая това е Сами Чокри. Той твърди, че най-слушаната песен в Spotify за всички времена - "Shape of You", се гради върху неговата "Oh Why", която излиза през 2015 г.

Пътят към съдебната сага в този случай е нестандартен. Не Чокри, а Шийрън пръв се обръща към съда - за да обори твърденията, че е плагиат.

Четири години по-късно, след 11-дневни изслушвания през този март, делото е спечелено от Ед.

В Instagram профила си Шийрън обяви, че подобни "безпочвени твърдения" стават прекалено често явление - според него голяма част от тях се правят със знанието, че договорка между страните може да се окаже по-малък разход за набедения автор, отколкото опит да защити името си в съда.

"Това наранява много индустрията. Нотите не са много, само определени акорди се използват в поп музиката. Няма как да не се получат съвпадения, ако всеки ден в Spotify се издават 60 хиляди нови песни," обясни той. "Това са 22 милиона парчета на година, а разполагаме само с 12 ноти."

Ед Шийрън пише "Shape of You" и разделя правата ѝ с двама колаборатори - това са Джон МакДейд от Snow Patrol и продуцентън Стивън МакКътчън. И тримата отричат да са чували "Oh Why", преди да се появи обвинението срещу тях.

Спорът се върти покрай произнасянето на фразата при Чокри и "Oh I" в припева на Шийрън.

По време на делото 31-годишният британец направи и демонстрация - изпя "Feeling Good" на Нина Симон и "No Diggity" на Blackstreet, за да докаже, че мелодията, в чиято кражба е обвинен, е често срещана в поп музиката.

"Много се изговори по време на делото за цени... Но тук не става дума само за финансова цена, а и за креативна - докато се лутаме из съдебните зали, не правим музика или концерти," коментираха ситуацията в общо изявление тримата автори на "Shape of You". "Има и психическа цена - стресът за всички страни е безмерен. Влияе на всекидневния ни живот и този на семействата и приятелите ни. Не сме корпорации. Не сме субекти - ние сме човешки същества."

Докато даваше показания, Шийрън наблегна на това, че неведнъж е споделял печалбите си с други артисти, които са го вдъхновявали - дори при "Shape of You" част от приходите са отишли при TLC заради хита им "No Scrubs."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023