Ед Шийрън спечели 4-годишно дело за плагиатство заради "Shape of You" Снимка: © Getty Images

Делата за авторските права на популярни песни са в своя пик. Докато в много от случаите действително има солидни доказателства за порочна практика и откраднати или копирани музикални сегменти, не липсват и опити да се измъкнат пари от звездите дори при много спорни прилики.

"Shape of You" е един от най-големите хитове на носителя на 4 награди "Грами" Ед Шийрън. Песента му носи приходи от близо 5 милиона паунда на година.

Не мина много време, преди някой изпълнител да открие себе си в мелодията. В случая това е Сами Чокри. Той твърди, че най-слушаната песен в Spotify за всички времена - "Shape of You", се гради върху неговата "Oh Why", която излиза през 2015 г.

Пътят към съдебната сага в този случай е нестандартен. Не Чокри, а Шийрън пръв се обръща към съда - за да обори твърденията, че е плагиат.

Четири години по-късно, след 11-дневни изслушвания през този март, делото е спечелено от Ед.

В Instagram профила си Шийрън обяви, че подобни "безпочвени твърдения" стават прекалено често явление - според него голяма част от тях се правят със знанието, че договорка между страните може да се окаже по-малък разход за набедения автор, отколкото опит да защити името си в съда.

"Това наранява много индустрията. Нотите не са много, само определени акорди се използват в поп музиката. Няма как да не се получат съвпадения, ако всеки ден в Spotify се издават 60 хиляди нови песни," обясни той. "Това са 22 милиона парчета на година, а разполагаме само с 12 ноти."

Ед Шийрън пише "Shape of You" и разделя правата ѝ с двама колаборатори - това са Джон МакДейд от Snow Patrol и продуцентън Стивън МакКътчън. И тримата отричат да са чували "Oh Why", преди да се появи обвинението срещу тях.

Спорът се върти покрай произнасянето на фразата при Чокри и "Oh I" в припева на Шийрън.

По време на делото 31-годишният британец направи и демонстрация - изпя "Feeling Good" на Нина Симон и "No Diggity" на Blackstreet, за да докаже, че мелодията, в чиято кражба е обвинен, е често срещана в поп музиката.

"Много се изговори по време на делото за цени... Но тук не става дума само за финансова цена, а и за креативна - докато се лутаме из съдебните зали, не правим музика или концерти," коментираха ситуацията в общо изявление тримата автори на "Shape of You". "Има и психическа цена - стресът за всички страни е безмерен. Влияе на всекидневния ни живот и този на семействата и приятелите ни. Не сме корпорации. Не сме субекти - ние сме човешки същества."

Докато даваше показания, Шийрън наблегна на това, че неведнъж е споделял печалбите си с други артисти, които са го вдъхновявали - дори при "Shape of You" част от приходите са отишли при TLC заради хита им "No Scrubs."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024