"Момичето от Дания" с Еди Редмейн и Алисия Викандер беше един от най-обсъжданите филми на 2015 г., като заслужи четири номинации за "Оскар" - включително за двамата водещи актьори. 

С днешна дата обаче Еди Редмейн твърди, че съжалява за участието си в продукцията, която разказва истинската история на транссексуалния художник Ейнар Вегенер / Лили Елбе, преминал през операция за смяна на пола през 1930 г. 

Редмейн коментира пред The Sunday Times, че смята за "грешка" съгласието си да се превъплъти в образа на Елбе. 

"Не, не бих приел тази роля сега. Направих филма с най-добри намерения, но мисля, че беше грешка", казва актьорът. 

Причината за съжалението му са протестите от страна на LGBT-общността за това, че хетеросексуален мъж не би трябвало да играе образа на транссексуална жена.

Скандалите по тази тема избухнаха още преди пет години, като провокираха спорове около това дали е нужно пълно припокриване между идентичността на ролите и на актьорите, когато се разказват историите на хора с различна сексуална ориентация.

Година по-рано Еди Редмейн беше спечелил "Оскар" за главна мъжка роля с образа си на учения Стивън Хокинг. "Момичето от Дания" обаче беше нарочен за "пример за изкривяване на хомосексуални роли от хетеросексуални актьори", както го описва IndieWire в своя статия.

"По-големият разговор за недоволството около кастинга възниква, защото много хора нямат представителство на масата на преговорите. Условията за достъп трябва да се уравновесят, защото в противен случай ще продължаваме да водим подобни спорове", казва Редмейн в интервюто си. 

Критиките срещу филма бяха коментирали неотдавна и от Алисия Викандер, която посочва, че "напълно разбира недоволството" и че "трябва да направим промени, за да гарантираме, че транс-мъжете и жените получават достъп до работа". 

В момента Еди Редмейн играе на сцената на Playhouse Theatre в Лондон в нова постановка по "Кабаре". Образът му на конферансието отново повдига въпроси сред LGBT-общността, защото обичайно се играе от хомосексуални актьори през последните над 50 години. 

"Измежду всички роли, които някога съм чел, тази излиза най-малко подлежи на вкарване в предварителни категории. Затова бих поканил хората да дойдат и да гледат пиесата, преди да си правят изводи", казва още Редмейн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект