Един човек е леко пострадал при пожар в старчески дом в Благоевград Снимка: © Unsplash

Преди 11 ч. днес избухна пожар в старческия дом в квартал "Старо Струмско" в Благоевград, където има изолиран пациент с коронавирус, съобщи БГНЕС, като информацията бе потвърдена от bTV и NOVA. Малко над час след това стана ясно, че огънят е напълно потушен, а един човек е леко пострадал.

Служители на дома и охрана извеждоха хората на безопасно място. На мястото на инцидента пристигнаха коли на пожарната и Бърза помощ. Сигналът за пожара е подаден в 11 часа. Огънят е тръгнал от една от стаите на дома, а според пожарникарите предполагаемата причина е късо съединение.

Всички 79 обитатели, както и персоналът, са били евакуирани. Един човек е леко пострадал. Той е откаран в благоевградската болница с леки изгаряния и без опасност за живота.

„Пожарът към момента е ликвидиран", каза директорът на Служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Георги Пармаков, цитиран от NOVA. "Огънят е тръгнал от стая на последния етаж на сградата. Най-вероятната причина е електричеството. Няма абсолютно никаква опасност за хората. Всички са изведени, благодарение на навременната намеса на персонала, на хора, които са помогнали, както и на колегите”.

В събота вечерта сред обитателите на дома бе установен инфектиран с Covid-19, който е от Симитли, предаде "Сега". Бил е транспортиран до болницата в Благоевград. Хоспитализация обаче не се е наложила, тъй като е нямал симптоми. След това мъжът е върнат в дома в "Старо Струмско".

След днешния инцидент стана ясно, че участвалите в гасенето на огъня пожарникари ще бъдат поставени под карантина. Това обяви директорът на Националната пожарна главен комисар Николай Николов, а причината е именно обитателят с коронавирусна инфекция.

Според Николов има два варианта оттук нататък - или пожарникарите да са под карантина три-четири дни, след което да им се направят тестове, или да бъдат изолирани в сградата на противопожарната служба за известен период от време. Главният комисар уточни, че става въпрос само за служителите, влезли в сградата при гасенето на пожара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024