Облякъл военна униформа и нахлузил каска, украинският президент Володимир Зеленски тича през калта, за да се укрие в окопите по източната граница с Русия. Фронтовата линия в Донбас не е място, на което по принцип ще откриете държавен глава, но Зеленски е там, до украинските военни, които вече седма година са в сражения с проруските сепаратисти.

„Седем години е повече от продължителността на Втората световна война“, казва той пред камерите на CNN, получили достъп до окопите. „Войниците са изморени. Има шанс Русия да нахлуе и всеки го знае. Може да се случи всеки ден. Те са готови, но и ние сме готови, защото това е нашата земя“.

Картината е плашеща – край границата са струпани танкове, тежко бойно снаряжение се движи с влакове към Донбас, а украинските военни се крият в изкопаните тунели. Прилича повече на война от миналия век, отколкото на съвременен конфликт. Войниците са нащрек във всяка секунда и се оглеждат за огън от другата страна. Повече от 20 от колегите им са убити само през тази година.

Тишина цари край Мариупол, само от време на време се чува някой далечен изстрел, който изправя военните и Зеленски на крака.

„Ако посещавам дадена военна база, момчетата от най-предната линия ще разберат и ще си помислят, че съм ги забравил, ако не стигна до тях“, обяснява президентът защо е в окопите. „Те трябва да знаят, че имат моята подкрепа“.

Още миналата седмица Зеленски замина за Донбаска област в качеството си на „върховен главнокомандващ“. Той казва, че Украйна се нуждае от „повече от думи“, когато става въпрос за подкрепата на западните сили в конфликта срещу Русия.

Години наред напрежението между украинските военни и проруските сепаратисти край източната граница нарушава спокойствието в региона. Откакто Москва анексира полуостров Крим през 2014, битките в Донбас почти не са спирали. Оттогава насам са убити около 14 хиляди души. В края на февруари ситуацията отново се влоши въпреки подписаното временно мирно споразумение от 22 юли 2020 г.

Русия започна да струпва войски около границата. Главнокомандващият на украинската армия ген. Руслан Хомчак казва пред CNN, че по негови изчисления военните на Москва са около 50 хиляди, а освен това има още поне 35 хиляди сепаратисти в Украйна, подкрепени от Русия.

Регионът на Донбас е населен главно с рускоговорящи, които искат независимост от Киев. Според Москва – може да предстои повторение на геноцида в Сребреница от 1995 г. Така руските власти обясниха защо струпват войскови части около границата. В същото време обявиха, че не представляват заплаха за нито една друга страна по света, защото войниците участвали в „обучение“.

Зеленски иска подкрепа от запада – най-вече от САЩ, които снабдяват украинците с оръжия. Доскорошният президент Доналд Тръмп изпрати противотанкови ракети „Javelin“, но украинският президент търси още помощ от Джо Байдън. Американската администрация вече действа в подкрепа на Киев, като изпрати два бойни кораба в Черно море, в случай че се стигне до ескалация на напрежението.

Освен това Зеленски търси подкрепа от НАТО – организация, от която Украйна не е част. На въпрос от кореспондента на CNN Матю Чанс дали евентуално членство в пакта не би разярило Русия още повече, украинският държавен глава отговаря: „Може би сте прав, но какво правят нашите хора тук? Те се бият. Ние сме независима държава. Да бъдеш, или да не бъдеш – това е въпросът, ако си спомняте Шекспир“.

Водещите икономически сили от Г-7 призоваха Русия да „прекрати провокациите си“ по границата. Външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония са „дълбоко притеснени“ от действията на Москва край Донбас. „Тези огромни движения на войскови части, без предварително предупреждение, представляват заплашителни и дестабилизиращи действия“, обявиха от Г-7.

Междувременно ЕС също отправи апел към Русия да се въздържа от по-нататъшни действия в Източна Украйна.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие в Брюксел украинския външния министър Дмитро Кулеба за разговори относно конфликта. "Опитваме се да избегнем грешката от 2014 г., когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си", заяви Кулеба.

"Ако Москва предприеме безразсъдни действия и започне да използва спиралата на насилието, това ще е на висока цена във всеки смисъл на думата. Бих искал да ви уверя, че Украйна не желае война. Ние не планираме никакво нападение или ескалация. Украйна е за решаване на конфликта с дипломатически и политически средства“, добави той. Столтенберг призова Русия да спре с "провокациите".

Погледнато от въздуха, край украинската граница има дълги кални окопи, разрушени градчета и села, ръждясали заводи от ерата на СССР, които са икономическият гръбнак на този завладян от война регион. Военни хеликоптери MI-8 кръжат ниско и се движат бързо.

Зеленски също е на борда на един от тях. Пред камерите на CNN призовава: „Ако САЩ виждат Украйна в НАТО, трябва да го кажат директно и да ни приемат. Не искаме само думи“.

След като слиза от хеликоптера, украинският президент нарежда минута мълчание за загиналите войници. Със или без НАТО, това е реалността в неговата държава. Украйна е във война.


Конфликтът в Украйна: Русия готви армия за "нова Сребреница", Байдън и Меркел предупреждават Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024