"Един кон влязъл в бар" със Самуел Финци или как се справяме с миналото, което не може да бъде забравено Снимка: © Arno Declair

Покрай вълненията за "В самотата на памуковите полета" на Тимофей Кулябин с участието на Джон Малкович, за малко да пропуснем едно друго заглавие на международна постановка, която идва в Народния театър. Става дума за спектакъла "Един кон влязъл в бар" по едноименния роман на Давид Гросман - копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена). С участието на Самуел Финци в ролята на Дов Гринщейн.

Режисьор и сценограф е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер.

Участва също и Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Музикалният съпровод на пиано ще е от Антони Дончев.

Представлението ще се играе два пъти - на 25 и 26 март 2023 г. в Народен театър „Иван Вазов“ - София, като ще е на немски, с български субтитри.

Героят на Самуел Финци - Дов Гринщейн, е стендъп-комик, провокатор, артист със свое собствено шоу, готов винаги да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град между Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно представление. Представление като никое друго, всяващо потрес и смут.

Дов е безмилостно прям – дразни публиката, обижда я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, разказва тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов гневно се бори за вниманието на хората, защото никой не бива да остане безразличен. Защото той може да предложи много повече от едно успешно шоу: той трябва да разкаже за своя „личен Чернобил“, за травмата, вината, които са отровили живота му.

Дов иска разчистване на сметките – със своя приятел Авишай, когото е поканил на спектакъла, и това трябва да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е въоръжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила много по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болка, която почти всяко семейство носи в себе си, и е привидно равнодушен към смъртоносния конфликт с „арабите“.

Постепенно зрителите оредяват - не всички могат да понесат страстта към разголване на този „мил, жизнерадостен разказвач на вицове“. Внимателен слушател остава само Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един друг Дов - мечтателя, „доброто момче“, което никога не би забравила.

Романът „Един кон влязъл в бар“ е публикуван през 2014 г. и веднага се превръща в бестселър. Претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, включително на български, а известният телавивски Камерен театър създава първата сценична версия. Именно за тази своя творба големият израелски писател Давид Гросман печели една от най-престижните международни награди – Ман Букър.

Пиесата е поглед към бездната на най-новата еврейска история, на личната вина.

Как се справяме с миналото, което не може да бъде забравено, как преработваме своите сърдечни и душевни дела?

Методът на Довале е изваждане на интимния свят навън, преобръщане на душата с хастара навън и излагането ѝ на външното влияние. Комикът използва механизмите на шоуто, докато изгуби власт над представлението си, разклатен от срещата с човек, който го познава от времето на детството му.

Истински чистата душа на Пиц, би могла да е спасение от бесовете, които преследват Довале. В играта на двамата се заражда една отделна история. Отначало тя се показва, както е описано в романа, като позоваване на старите времена, като претекст за Довале да покаже безсрамието си.

Срещата би могла да стане начало на нова любов, без обвинения и щети от предишни действия. Довале взима партньорката си на сцената, за да я представи, да я покаже. Но Пиц е сигурна в своята несигурност. От взаимоотношенията им, остри и внимателни, би било възможно изграждането на бъдеще.

Но не е ли твърде късно?

Самуел Финци си партнира с Джон Малкович в "Сенека", премиерата е на "Берлинале"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024
Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024