Един ли е Стефан Р. Радев? От Медицинския мълчат за самоличността му Снимка: © Колаж, Булевард България

Стефан Р. Радев - човекът, който се оплаква при гостуванията си в медиите и в социалните мрежи, че е неправомерно подписан в подкрепа на Писмото на академичната общност срещу недомислените текстове за забраната на (несъществуващата) "гей пропаганда" в училищата, отказва да отговори на съставителите на писмото. Продължава да не е ясно кой точно е човекът, от чийто имейл е подписан, а от Медицинския университет не отоварят дали има връзка между докторанта Стефан Росенов Радев и хонорувания преподавател в същата катедра със същото име.

Това обяснявят в изявление авторите на Писмото на академиците - Станимир Панайотов и Стойо Тетевенски, публикувано по-рано днес. От изложеното в него става ясно още, че регистрацията на потребителя, подписал се като Стефан Р. Радев в подкрепа на подписката и срещу закона, е направена три дни след като същият (вероятно, но недоказуемо) се е изказал в Народното събрание в подкрепа на закона и срещу подписката.

Стефан Р Радев Кой е "бившият гей", докторант по медицина от православната младеж и автор на "Гневник"?

Радев заяви с публикация в профила си във Facebook на 23 август, че ще съди инициаторите на отвореното писмо на българската академична общност срещу недомислените текстове за забраната на (несъществуващата) “гей пропаганда” в училище, а после беше поканен и в БНР да се оплаче от причинената му несправедливост.

На 28 август той се похвали, че е подал сигнал към Комисията за защита на личните данни, но междувременно не се е свързал с инициаторите на подписката, които публично го поканиха да изясни фактите около подписването.

Тезата на Радев, че е подписан умишлено от инициаторите, за да съберат неправомерно повече подписи, очевидно издиша. "Идеята, че сами ще подпишем против волята му човек, който е видимо обществено изявен по въпроса за измененията в ЗПУО, е абсурдна и логически несъстоятелна, особено в светлината на факта, че този гражданин вече цяла седмица търси и получава широка публичност. Никой нормално мислещ човек не може да има причина да „подписва“ против волята му обществено изявен негов опонент," казват Тетевенски и Панайотов.

Въпреки че човекът с неизяснената напълно самоличност не се е свързал с тях, те са премахнали името му от списъка, за да прекратят спекулациите с подписката, които целят да я дискредитират. Освен неговото име, още два подписа са били оттеглени от общо 902 такива, но лично и "по причини, свързани със собствената им сигурност – съображения, предизвикани именно от изказвани публични позиции като тези на Стефан Р. Радев," посочват в изявлението си инициаторите.

Пред "Булевард България" Станимир Панайотов заяви, че двамата с колегата му Стойо Тетевенски са потърсили и БНР с искане за право на отговор след участието на Радев и все още очакват отговор от медията.

Припомняме, че ден преди гостуването му в ефира на общественото радио, призив за медийно внимание към него отправи Цветеслава Гълъбова - директор на Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ и член на инициативния комитет, който издигна Румен Радев за президент през 2021 година.

Гълъбова и Радев, който е познат и с фамилия Мазаджиев, заедно с представящия се за английски лорд Евгени Минчев, участваха заедно в заседанието на парламентарните комисии по демографска политика и по въпросите на младежта и спорта на 14 август, в което се обсъждаше как в българските училища се говори за представителите на ЛГТБ+ общността.

По време на заседанието Радев беше презентиран от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов като "доктор" и като представител на “Младежки православен форум”. Проверката на "Булевард България" не успя да открие организация с такова име, а по време на включването на Радев, след въпроси от депутати в залата, стана ясно, че не е доктор, а докторант.

От Медицинския университет отказаха да потвърдят пред "Булевард България" самоличността на обявения в сайта на катедра "Химия и биохимия" хоноруван преподавател, поради отсъстието в отпуск на служителката, която отговаря за базата данни с хонорувани преопдаватели.

Публикуваме пълния текст на изявлението на Панайотов и Тетевенски:


ИЗЯВЛЕНИЕ

на Станимир Панайотов и Стойо Тетевенски, инициатори на Писмо на академичната общност относно измененията в ЗПУО, относно твърдения на гражданина Стефан Р. Радев

До нас достигна чрез медийни публикации и социални мрежи информация, че гражданин, представящ се като Стефан Р. Радев и идентифициращ се като докторант в Медицински университет – София, е бил злоумишлено подписан под инициираното от нас писмо (линк в коментар). Твърдението на публикацията на автора в негова публикация в социалната мрежа Фейсбук е, че ние като инициатори на писмото сме го подписали против собствената му воля.

Смятаме за нужно първо да изясним наличните факти около твърденията на Стефан Р. Радев в следната хронология:

  • Писмото е инициирано и отворено за подписи на 13.08. и затворено на 25.08.
  • На 14.08.2024 г. Стефан Р. Радев се изказва публично (линк в коментар) в подкрепа на вече приетите изменения в ЗПУО по време на изслушването на съвместното заседание на Комисиите по демографска политика и по въпросите на младежта и спорта в НС. Там той се представя като представител на „Младежки православен форум“, но е обявен за д-р от Костадин Костадинов (вж. по-долу относно „д-р“ и „докторант“).
  • 9 дни по-късно, на 23.08.2024 г., профил в социалната мрежа Фейсбук на име „Стефан Р.“ (/STEFAN.RR.MZJ) прави публикация (линк в коментар), в която твърди, че е подписан без собствено знание и съгласие, и за което научава случайно от негов приятел. В публикацията той се представя като докторант от МУ–София и се идентифицира чрез появилото се под писмото име „Стефан Р. Радев, докторант, Медицински университет – София“, предоставяйки към публикацията си снимка от екран на писмото.
  • Т.нар. „time stamp“, до който имаме достъп през ползваната от нас платформа Google Forms, ни показва, че подписът се появява на 2024/08/17 12:14:14 AM GMT+3 с регистрирана електронна поща: stefan.radevv@... (не смятаме, че е редно да споделяме публично имейла).
  • Писмото беше отворено за подписи до 25.08. вкл. Съзнателно решихме да изчакаме до тази дата евентуален контакт от страна на Стефан Р. до нас.
  • Не получихме никакво лично писмо, съобщение или обаждане. На 26.08. един от нас (С. Панайотов) изпраща писмо на електронната поща, регистрирана при „подписването“ на писмото. Решихме да изчакаме три дни за евентуален отговор. Към деня, в който пишем това изявление (29.08.), нямаме отговор от тази поща. Даваме си сметка, че ако трето лице е решило да навреди на Стефан Р., то едва ли ще ни отговори.
  • Междувременно установихме, че на сайта на МУ–София присъства името на личност с име Стефан Росенов Радев, представен като „д-р хоноруван преподавател“. Това ни се стори странно. От една страна, няма пълно съвпадение между имената „Стефан Р. Радев“ и „Стефан Росенов Радев“. От друга страна, колко души с подобни имена може да има в една и съща катедра (Медицинска химия и биохимия), ни се стори релевантен въпрос, доколкото Стефан Р. изяснява под публикацията във Фейсбук, че преподава именно в тази катедра. Затова решихме да изпратим писмото, изпратено на 26.08., и до посочената на сайта на МУ–София електронна поща, което отново беше направено (от С. Панайотов) в късните часове на 27.08. Два дни по-късно все още няма отговор и от тази електронна поща.
  • В същото време на 27.08. чрез медийни публикации (линк в коментар) разбираме, че МУ–София потвърждава идентичността на Стефан Р. Радев като докторант. Разбираме също и че МУ–София отказва да се ангажира с проверка за това дали „Стефан Росенов Радев“ и „Стефан Р. Радев“ са една и съща личност. За нас стоят два въпроса: Защо МУ–София не потвърди или отрече, че това са две различни лица, или е едно и също? Ако става дума за едно и също лице, защо тогава на сайта на МУ–София това лице е представено като „д-р хоноруван преподавател“, а не като докторант?

В обобщение на фактологията:

В периода 23 – 29.08 вкл., т.е. една седмица между публикацията на Стефан Р. и това наше заявление (срок, който ни се стори разумен за едно добронамерено изясняване на случая между две заинтересовани страни), така идентифициращият се публично като Стефан Р. Радев нито се е опитвал да се свърже с нас, за да изтрием подписа му (нещо, което ние направихме след 25.08., въпреки че не сме длъжни да го правим, докато не се свържат директно с нас, като през цялото време сме допускали, че това ще се случи), нито е отговорил на две изпратени от нас писма. Струва ни се малко вероятно нито една от двете електронни пощи да не принадлежи на автора, като в същото време няма яснота дали в катедра „Медицинска химия и биохимия“ в МУ–София има или няма две лица с на практика идентични имена, но различаващи се титли, като поне едно от тези потенциално две лица е потвърдено като докторант в тази катедра. Очевидно хипотезата, че трето лице може да е подписало злоумишлено писмото, е възможна; но при положение, че нито МУ–София потвърдиха или отрекоха, че става или не става дума за едно и също лице, нито пък получихме отговор от електронната поща на „Стефан Росенов Радев“, работещ в МУ–София, очевидно не могат да бъдат елиминирани и други хипотези за появата на подписа на докторанта „Стефан Р. Радев“ под инициираното от нас писмо.

В заключение:

Заявяваме, че под това писмо не сме подписвали никого против волята му. Разчитали сме на добросъвестността на всеки, който подкрепя писмото, което се доказва от факта, че до момента двама подписали се (от общо 902) оттеглиха своя подпис по причини, свързани със собствената им сигурност – съображения, предизвикани именно от изказвани публични позиции като тези на Стефан Р. Радев. В този смисъл особено странна е идеята, че бихме искали да навредим сами на себе си и каузата на инициираното от нас писмо, осланяйки се на авторитета на публичен наш опонент. Идеята, че сами ще подпишем против волята му човек, който е видимо обществено изявен по въпроса за измененията в ЗПУО, е абсурдна и логически несъстоятелна, особено в светлината на факта, че този гражданин вече цяла седмица търси и получава широка публичност (линк в коментар). Никой нормално мислещ човек не може да има причина да „подписва“ против волята му обществено изявен негов опонент, в случая – опонент на правата на ЛГБТИ+ хората в България, какъвто по всички публично налични данни е този гражданин. Няма причина да бъде злоумишлено подписван под писмото човек, който 1) се изказва позитивно публично за измененията в ЗПУО след гласуването на самите изменения, 2) чийто „подпис“ се появява под писмото на 17.08, т.е. три дни след изказването му в НС – информация, публично достъпна и за самите нас.

Според нас всеки добросъвестен гражданин и човек би следвало лично да поиска евентуално фалшифицирания му подпис да бъде премахнат. Това не само че не се случи – и то от човек, който публично застава срещу възгледите в писмото, – но и този гражданин злоумишлено цяла седмица през различни трибуни представя себе си за наша жертва и за жертва на „гей пропагандата“, с цел да урони престижа и авторитета на 902 преподаватели, учени и други поддръжници, обявили се срещу измененията в ЗПУО.

При все това ние премахнаме подписа на този гражданин, въпреки че нямаме никакво пряко потвърждение за самоличността му. (Всъщност на теория е възможно да навредим на подписала писмото личност, доколкото не можахме да елиминираме хипотезата, че в една и съща катедра има двама души с едно и също име, но с различни титли.)

Оставаме отворени за пряко изясняване на въпроса с гражданина, идентифициращ се като „Стефан Р. Радев“, за да може както неговото, така и нашето име, включително и авторитета на 902 български видни учени и общественици, да останат неопетнени.

Станимир Панайотов, Стойо Тетевенски
29.08.2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024