Снимка: © Getty Images

Дмитрий Ковтун - един от двамата руснаци, обвинени в отравянето на опозиционера и бивш служител на КГБ Александър Литвиненко през 2006 г., е починал в Москва. Причината за смъртта му е инфекция от COVID-19, съобщава агенция ТАСС.

Критикът на Кремъл Александър Литвиненко почина през 2006 г., след като изпи зелен чай с радиоактивен полоний в лондонския хотел "Милениум", където се среща с Ковтун и другия заподозрян извършител Андрей Луговой.

Тогава британските следователи откриха следи от полоний на места в Лондон, които двамата мъже са посещавали, включително в офиси, хотели, самолети и на футболния стадион "Арсенал". Те отрекоха да са извършили отравянето, а Русия отказа да ги екстрадира, за да бъдат изправени пред съда.

Според информацията на ТАСС, Луговой - който сега в депутат в руския парламент, скърби за смъртта на своя "близък и верен приятел".

Бившият офицер на КГБ Литвиненко беше отявлен противник на руския президент Владимир Путин. От смъртното си легло той обвини Путин, че е поръчал убийството му, но Кремъл винаги е отричал каквато и да е роля в това.

През 2016 г. съдия от британското разследване заключи, че убийството е операция на Руската служба за сигурност (ФСБ), а действието вероятно е било одобрено от тогавашния директор на службата Николай Патрушев и от самия Путин. Миналата година Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) също отсъди, че Русия е отговорна за отравянето на Литвиненко.

ЕСПЧ отсъди: Русия е отговорна за отравянето с полоний на Александър Литвиненко


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море