Снимка: © Getty Images

Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко, отсъди Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) на 21 септември.

Литвиненко – бивш руски шпионин, който стана британски гражданин и работеше за MI-6, загина след отравяне с веществото полоний в Лондон през 2006 г. Разследване в Обединеното кралство от 2016 установи, че убийството „най-вероятно“ е било одобрено от президента Владимир Путин. Москва отрича да е свързана със смъртта на Литвиненко.

Според разследването на британските власти – бодигардът на КГБ Андрей Луговой и още един руски гражданин Дмитри Ковтун умишлено са отровили Литвиненко, поставяйки радиоактивната субстанция в напитката му.

„Съдът откри, че Луговой и Ковтун са действали като агенти на руската държава“, отсъди ЕСПЧ. Двамата отричат да са участвали в покушението.

Съдът заключи, че провалът на Москва да опровергае твърденията, че тя е организирала нападението, допълнително е насочил към това, че Кремъл е големият отговорник.

В тялото на Литвиненко бяха открити следи от радиоактивния изотоп полоний-210, а разследването показа, че той е влязъл в контакт с веществото по време на среща с общо трима руснаци в Лондон. Остатъци от полония са намерени по чайник в ресторанта на хотел "Милениум", в който се е провела срещата им. 

Мъжът загина на 44-годишна възраст, малко повече от три седмици след като беше отровен. Смъртта му предизвика международен скандал.

Литвиненко беше получил политическо убежище във Великобритания през 2000 г., като в последните години от живота си разобличаваше незаконни акции на службите за сигурност. Той обвиняваше Владимир Путин за смъртта на разследващата журналистка Анна Политковская, която беше застреляна малко преди атаката срещу самия Литвиненко. 

Нападението над Политковская беше подобно на това срещу Алексей Навални от лятото на 2020 г. Тя изпадна в безсъзнание след контакт с отровно вещество на борда на самолет. Имаше съмнения, че нападението е дело на служители на ФСБ, а отровата е "по рецепта" на някоя от старите секретни химически лаборатории от съветски времена. 

На смъртното си легло Литвиненко посочи Путин като виновник за атаката срещу себе си. Назова и имената на бившите си колеги Ковтун и Луговой като извършители на престъплението.

Напрежението между него и Путин датираше още от 1998, когато се е провела първата им и единствена среща. Тогава настоящият президент на Русия е начело на ФСБ, а Литвиненко настоява за реформи в разузнаването. По-късно Литвиненко атакува лично Путин няколко пъти, като го обвини и в педофилия през 2006 г.

Междувременно Великобритания обвини трети руски гражданин за участие в опита за отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри през 2018 г. Става въпрос за Денис Сергеев, пише BBC. Смята се, че той е на 50 г. и е бил част от екипа на Александър Петров и Руслан Боширов, които вече бяха обвинени за нападението, съобщи британската полиция.

Според Скотланд Ярд – тримата мъже са работели за руското ГРУ – военната шпионска агенция. Сергеев е свързван в разследвания и с отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията