Снимка: © Getty Images

Линкълн Каунти е окръг в щата Орегон, който попадна под светлините на прожекторите заради спорна директива. Тя гласеше, че носенето на маски е задължително в обществените сгради, но има едно изключение – не се прилага за „хора с различен цвят на кожата, които са изразили притеснения за расово профилиране и насилие заради това, че носят маски за лице на публични места“.

Това сочеше официалната заповед на местните власти, преди те да решат да премахнат изключението. Причината – острата реакция от двата лагера.

„Имаше хора, които казваха, че сме расисти, но проявяваме расизъм срещу белите“, каза комисарят на окръга Клеър Хол. А чернокожите отправят други дискусионни въпроси: „Защо участвате в план, който предвещава убийства на хора с различен цвят на кожата?“.

Основното притеснение на чернокожите е свързано с аргумента, че носейки маски на обществени места, те могат да бъдат определени от полицията като престъпници заради прикриването на лицето.

Интересното в случая е, че Клеър Хол е на път да смени пола си. Тя носи името Бил Хол, но оттук нататък иска хората да се обръщат към нея в женски род.

Всички събития около директивата се случват във времена, в които САЩ е разтресен от протестите на движението „Black Lives Matter“ след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд заради полицейско насилие. Така създават допълнително напрежение в обществото.

Останалите шест окръга на щата Орегон не въведоха подобна директива след решението на губернатора Кейт Браун да наложи задължително носене на маски заради пандемията от коронавируса. Не такъв обаче бе случаят в Линкълн Каунти, където гражданите започват да изпращат мейли, да се обаждат и да пишат съобщения на местните власти. Стига се и до заплахи, съобщава Oregon Public Broadcasting.

„Първата ми мисъл беше: „О, Господи, все още сме по средата на пандемия с нарастващ брой на случаите“, каза председателят на комисията на окръга Кейти Джейкъбсън, след като в общините се създава отделна опашка от хора, дошли да подадат жалби срещу директивата.

Всичко, разбира се, започва в интернет. На 18 юни потребител в Twitter нарича политиката „расистка“. Никой не отговаря на публикацията, но след няколко дни директивата е спомената още няколко пъти. В Орегон тя става известна като „един закон за белите и друг за чернокожите“, ако съдим по коментарите в социалната мрежа Reddit.

Вследствие на това, независимият журналист от Орегон Анди Нго, известен с връзките си с десните политически кръгове, публикува резюме на заповедта. Консервативното издание Federalist пише новина по темата, а после тя стига и до таблоида New York Post. Така заглавията започват бързо да се разпространяват из САЩ, появяват се и публикации в международната преса. В една от медиите заглавието е „Орегон издава заповед за носене на маски, но само за бели хора“.

„Не. Абсолютно не. Не“ – това е коментарът на Джейкъбсън. „Това не е точният подбор на думи в ситуацията. Но това, което гласи директивата, е, че хората с различен цвят на кожата твърдят, че носенето на маска ще ги постави под риск, затова за тях имаше изключение“.

Пътят за утвърждаване на заповедта е спорен и стана изключително политизиран. В Линкълн Сити и около него имаше три лагера, които се противопоставиха срещу носенето на маски. Става въпрос за хора с различен цвят на кожата, които казват, че съществуващият расизъм прави носенето им рисковано и никак не безопасно за тях – особено за чернокожите мъже. Твърдят още, че заповедта ще доведе до извънредни мерки от страна на полицията.

Вторият лагер е съставен от граждани, които смятат, че директивата нарушава правата им, а третият – от любители на конспиративните теории, които мислят, че маските могат да доведат до задушаване и смърт.

Рисковете за хората с различен цвят на кожата са реални. През 2019 Елайджа МакКлейн – 23-годишен терапевт, носи маска за ски, докато се прибира у дома и танцува на музика, която си е пуснал. Той умира в ареста, след като полицията в Колорадо използва похвати за задушаване.

Именно заради подобни примери местните власти в Линкълн Каунти смятат, че ако човек с различен цвят на кожата носи маска, той може да бъде определен за „подозрителен“ от силите на реда.

Съмненията за извънредни мерки от страна на полицията в подобни случаи също са основателни, ако се има предвид, че чернокожите граждани са арестувани по-често за извършване на престъпления в сравнение с белите.

„Това е пандемия в рамките на пандемията“, казва Джошуа Бейтс, работещ за осигуряване на услуги за бездомните в Портланд. „Covid-19 е погълнат от пандемията на расизма“.

Расовото насилие и бруталните действия на полицията не са единствените причини гражданите на Линкълн Каунти да бъдат разтревожени от заповедта. Защитници на хората с увреждания са едни от най-яростните противници на директивата. Те твърдят, че влошеното физическо и психическо здраве прави носенето на маска некомфортно, опасно и невъзможно.

С оглед на всички тези притеснения, препоръките на здравните власти в Орегон към управляващите, смятащи да наложат задължително носене на маски, включват три изключения – деца под 12 години, хора с увреждания и хора със заболявания, които правят носенето невъзможно. Все пак, при възможност, на тях също им е препоръчано да слагат предпазното средство.

Преди по-малко от седмица властите в Линкълн Каунти промениха заповедта и я разшириха – тя започна да действа на всички публични места на открито и закрито. Спорната точка с изключението обаче вече не действа.

„Това е директива от страна на директора на Здравната служба Дейвид Лонг“, каза Джейкъбсън. „Здравна директива е нещо по-силно от просто препоръка, но няма приложимо действие“.

„Много хора ни нарекоха расисти – всички те се идентифицираха като бели хора“, каза Хол. „Те са едни от най-гласовитите, нечестиви и подли хора, които се свързаха с нас“.

„Това е обратен расизъм. Расизъм против белите“, смятат те.


Прочетете още:

Срещу расизма: Университетът в Принстън заличава името на президента Уудроу Уилсън

L'oreal: От "системен расизъм" до борба срещу несправедливостта "във всяка нейна форма"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан