Снимка: © Getty Images

Управата на Университета в Принстън взе решение да премахне името на бившия американски президент Уудроу Уилсън от една от сградите си заради неговите расистки възгледи и политики.

Този ход идва в контекста на масовите протести в САЩ на движението „Black Lives Matter“, породени от Расизмът в Америка през очите на една българка: "Той е добре прикрит, но е там" след полицейско насилие.

Уудроу Уилсън е президент на страната от 1913 до 1921 и е с основна заслуга за създаването на Лига на нациите – организацията предшественик на ООН. Това се случва на 10 януари 1920 на Парижката конференция, а година по-рано държавният глава на САЩ получава Нобелова награда за мир за своята роля на архитект на първата международна правителствена организация.

Той е основател на принципите за договаряне на всеобщ мир след Първата световна война. Известните "14 точки на Уилсън" са в основата на съвременната международна политика. С тяхното въвеждане САЩ осъзнава, че дългът ѝ е да носи отговорност за свободата и мира по целия свят, вместо да продължава да бъде затворена държава.

Подготовката на „14-те точки на Уилсън” е най-важната в институционалното оформяне на американската външна политика през следващия век. Уилсън, който преди да влезе в Белия дом е професор и президент на Принстънския университет, започва да съставя програмата за американския интелектуален елит. По негово нареждане - с това се заема група водещи водещи професори и експерти, финансирана от банката J.P. Morgan и известна като The Inquiry. Група от около 150 души анализира състоянието на различните региони на света с цел да изготви препоръки за политиката на САЩ в тях. Работата е строго секретна, а изготвените близо две хиляди доклади и документи са използвани от Уилсън за съставяне на неговата доктрина.

От друга страна обаче, Уилсън подкрепя сегрегацията и я прилага в няколко федерални агенции. Също така забранява на чернокожи студенти да кандидатстват в Принстън в периода, в който се води президент на университета.

Той одобрява и действията на Ку-клукс-клан – нелегалната расистка организация, възникнала в южните щати след отмяна на робството и даването на права на афроамериканците.

Решението за заличаване на името му бе обявено в събота, когато президентът на Принстън – Кристофър Айсгрубер, съобщи: „Расизмът, проявен от Уилсън, е значителен и с много последствия дори по стандартите на неговите времена“.

Той каза още, че управата на учебното заведение в Ню Джърси е стигнала до заключение, че „Расистките възгледи и политики на Уилсън го правят неподходящо име“ за университета.

Айсгрубер съобщи, че Принстън до момента е оказвал чест на президента Уилсън „без да има предвид неговия расизъм“. „Това обаче е големият проблем. Принстън е част от Америка, която твърде често игнорираше расизма и търсеше извинения за него, позволявайки системите, които дискриминират чернокожите хора, да продължават да действат“.

По-рано този месец и друг американски университет в Ню Джърси – Monmouth University, премахна името на Уудроу Уилсън от една от най-знаковите си сгради.

Убийството на Джордж Флойд и движението „Black Lives Matter“ се превърнаха в огромна вълна, която заля не само САЩ, но и почти целия свят. Вследствие на исканията за равни права на всички граждани, мнозина високопоставени служители предприеха стъпки в опит за изкореняване на расизма.

В събота Долната камара на Конгреса в Мисисипи гласува за премахване на емблемата на Конфедерацията от знамето на щата, тъй като тя се определя като расистки символ. Губернаторът републиканец Тейт Рийвс съобщи, че ще подпише указа.

Протестиращите в САЩ и в още няколко страни нанесоха щети върху статуи на исторически фигури, свързани с расизма. Американците обявиха за такъв Велик откривател или масов убиец? Защо Америка намрази Христофор Колумб и „взеха главата“ на мореплавателя.

Президентът Доналд Тръмп обаче подписа До 10 години затвор за американците, нанасящи щети върху паметници в страната - наказанието за нанасяне на щети върху тях ще е до 10 години.

В Лондон Как Чърчил стана "расист": Размириците отвъд Океана преляха в Западна Европа и написаха: "Беше расист", а паметник на робовладелеца Едуард Колстън бе съборен и изхвърлен в пристанището на Бристол.

Недоволството премина и във филмовата индустрия. Легендарната анимирана комедия The Simpsons спират да използват бели актьори за озвучаване на персонажи с друг цвят на кожата , съобщиха от Fox, където шоуто се излъчва.

А съоснователят на Reddit съобщи в началото на юни, че Да напуснеш борда на компанията, която си съосновал, за да може да те наследи чернокож , като помоли мястото му да бъде заето от чернокож кандидат.


Прочетете още:

Велик откривател или масов убиец? Защо Америка намрази Христофор Колумб

The Simpsons спират да използват бели актьори за озвучаване на персонажи с друг цвят на кожата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.