На извънредно заседание Правната комисия в парламента подкрепи единодушно Единодушна подкрепа за ветото на президента от Правната комисия Румен Радев върху два от текстовете в Закона за извънредното положение.

Ветото бе подкрепено единодушно от 19 депутати, само 10 минути след началото на заседанието. Правната комисия прие, че законът влиза в сила без оспорените от държавния глава текстове - за тавана на цените на стоките и за предаването на "невярна" информация за разпространение на данни, свързани със заразителна болест.

Първият текст гласи, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение. Глобата за поскъпнала стока дори с 1 стотинка ще е 5% от оборота на цялата компания за 2019 г.

Вторият текст гласи, че предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Вчера Радев обяви, че думата "невярна" трябва да се промени, а Борисов: Текстът за спекулата си е на БСП и няма да го подкрепим втори път , за да може текстът да остане в сила.

Днес депутати от ГЕРБ и БСП казаха, че може да направят предложения тези текстове да се прецизират, но на по-късен етап.

По-късно през деня депутатите ще гласуват Закона още веднъж в пленарна зала. Той ще бъде обнародван възможно най-бързо и ще важи за целия период на извънредното положение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"