На извънредно заседание Правната комисия в парламента подкрепи единодушно Единодушна подкрепа за ветото на президента от Правната комисия Румен Радев върху два от текстовете в Закона за извънредното положение. 

Ветото бе подкрепено единодушно от 19 депутати, само 10 минути след началото на заседанието. Правната комисия прие, че законът влиза в сила без оспорените от държавния глава текстове - за тавана на цените на стоките и за предаването на "невярна" информация за разпространение на данни, свързани със заразителна болест.

Първият текст гласи, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение. Глобата за поскъпнала стока дори с 1 стотинка ще е 5% от оборота на цялата компания за 2019 г.

Вторият текст гласи, че предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Вчера Радев обяви, че думата "невярна" трябва да се промени, а Борисов: Текстът за спекулата си е на БСП и няма да го подкрепим втори път , за да може текстът да остане в сила.

Днес депутати от ГЕРБ и БСП казаха, че може да направят предложения тези текстове да се прецизират, но на по-късен етап. 

По-късно през деня депутатите ще гласуват Закона още веднъж в пленарна зала. Той ще бъде обнародван възможно най-бързо и ще важи за целия период на извънредното положение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

3,2 млн. българи вече са преброени, от тях почти 2 млн. души - електронно

Срокът за обхода на преброителите на НСИ може да бъде удължен

Мая Манолова обвини служебния кабинет, че бави 440 млн. лв. помощи за бизнеса

Манолова предупреди Кирил Петков: Не вярваме в мита за доброто ДПС и добрия ГЕРБ

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.