Снимка: © БНТ

Диана Ковачева бе избрана за омбудсман от парламента, след като бе единствен кандидат и получи подкрепата на 173 народни представители от всички парламентарни групи.

Предложеният от ГЕРБ 44-годишен юрист бе заместник в институцията, но довършваше мандата на бившия омбудсман Мая Манолова, след като тя се оттегли, за да се включи в надпреварата за кметските избори в София през 2019 г. 

Мандатът на омбудсмана е пет години, а Ковачева е четвъртият титуляр на поста. Тя вече заемаше длъжността от девет месеца.

Диана Ковачева е бивш изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”. През 2011 г. стана правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов, а пет години по-късно беше избрана за заместник на омбудсмана Мая Манолова. 

Ковачева завършва право в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Има магистър по право на Европейския съюз от СУ и Университет Нанси II във Франция. Автор е на редица статии и монографии по международно право като “Противодействие на корупцията. Международноправни аспекти” (2016 г.) и "Международният наказателен съд, учредяване и допълваща юрисдикция” (2017 г.).

Писмено подкрепа за нейната кандидатура заявиха 15 неправителствени организации, сред които Центърът за либерални стратегии, Висшият адвокатски съвет, „Програма Достъп до Информация”, Съюзът на юристите в България и др.

След избора Диана Ковачева каза, че подкрепата от Народното събрание е заявка за "добро сътрудничество". Тя обяви, че няма да бъде пощенска кутия или последна спирка за очаквания на хората, съобщи "Дневник". Обеща "донкихотовски наивинитет, но и здрав разум".

Прочети