Когато преди няколко месеца сяда в кафене за specialty coffee в чужбина, Николай Григоров прави това, което всички сме свикнали – взема си кафето и изважда телефона, за да прегледа имейлите си.
Тогава при него идва бариста и го пита: „Имате ли една минута? Ако да, оставете телефона само за една минута, като уважение към фермерите, които са отгледали това кафе. То е дошло отдалеч до нашата страна. Изпийте си кафето, а след това можете отново да ползвате телефона си“.
Сам бариста и съдружник във веригата кафенета „From Barista Coffee and More“, Николай приема позитивно забележката.
Не е сигурен доколко подобен подход би бил приложим в българските заведения, но признава, че му харесва посланието: че можем и да се насладим на кафето, и да си свършим работата, без да жертваме едното заради другото.
Поводът да се срещнем с Николай е специалният проект на BoulevardBulgaria и Yettel “Изключи телефона, включи Коледа”. Според скорошно проучване на агенция „Арбитраж“, проведено по поръчка на Yettel, 20% от българите, които имат телефон с мобилен интернет, прекарват над 6 часа дневно пред екрана.
Данните не са толкова учудващи, като се има предвид, че устройството в джоба ни ни е нужно за почти всичко – от плащането на касата в магазина до навигацията, календара със срещи, приложенията за музика и за пазаруване и разбира се, социалните мрежи. С наближаването на празниците обаче си припомняме колко много ценни моменти можем да спечелим, ако си дадем сметка, че истинското общуване започва, когато оставим телефона.
Като съсобственик на кафе веригата „From Barista Coffee and More“, ежедневието на Николай е разделено между дигиталния и реалния свят.
Работата му изисква да е постоянно на линия на телефона си – да следи наличностите, продажбите, имейлите, да оценява тенденциите. Същевременно споделя, че неговата истинска страст е да е зад бара – да прави кафе, да си говори с клиентите, да е сред персонала.
Повечето клиенти в заведението също са с екран пред очите си – много от тях работят оттук, някои говорят с бизнес партньори, други подреждат задачи.
Централно място в заведението заема огромна дълга маса, с изведени контакти на нея, където непознати хора пият кафе и работят рамо до рамо. Някои са чужденци, други са българи, има и студенти, които работят по проекти заедно.
Всеки е фокусиран в това, което прави, но кафенето не е стерилно пространство. Някъде между два имейла всеки вдига глава да се усмихне на работещия до себе си или се заглежда в движението на кафето, което Николай приготвя за нас в осветен в червено стъклен балон – първо нагоре по стъклена тръбичка, а после надолу през цедката за точно 90 секунди. Казват, че правенето на кафе било изкуство, но в някои отношения прилича повече на математика.
Николай ни демонстрира метод за правене на кафе, който датира от началото на 18 век - кафемашина с вакуум.
Съдът, в който го приготвя, има две камери, представляващи стъклени сфери, първата, от които се пълни с вода. Чрез загряване на долната камера, парното налягане кара водата да навлезе в горната сфера, където се смесва със зърната кафе.
Кафемашината с вакуум е известна като сифон, появява се в Берлин през 1830 г., но става по-популярна благодарение на една французойка, която проектира първия модел на комерсиален уред за приготвяне на вакуум кафе.
Тя се казва Мари Фани Амелне, живяла е в Лион и е известна като мадам Васю.
А дали именно точно бесният ритъм на технологиите не ни кара да обръщаме внимание на подобни съоръжения, припомнящи ни за естествената сила на човешкия интелект и въображение?
Не просто бизнес, а посланици на кафето
През последните повече от 12 години обектите на „From Barista Coffee and More“ са част от софийската кафе сцена и изпълняват обещанието към своите клиенти: да не правят само бизнес или само кафе, а да бъдат посланици на кафе културата в България.
Подбират и внасят зелени кафета директно от малки ферми от цял свят, изпичат сами зърната и могат да ви приготвят кафе по повече начини, отколкото предполагате, че съществуват. Освен това имат собствен бленд и single origin серии, а кафетата можете да отнесете и вкъщи, смлени точно за вашата машина или преса.
Кафетерията на ул. „Бачо Киро“ 26-30 е първата от веригата и отваря врати през 2013 г. Тогава Николай е само на 23 години, но вече е натрупал сериозен опит като бариста и кафе инструктор.
Заедно с Весела Крумова и Станислав Стоилов впоследствие отварят още три обекта в София (до Garitage Park, в Бизнес парк София и в кв. Лозенец).
Имат и мобилна кафе-количка, с която пренасят страстта си към кафето в офисите на различни компании и обучават хората как сами да си приготвят качествена напитка.
Засега в България все още водеща е еспресо културата, но според Ники все повече хора откриват, че кафето, което най-много им харесва, е приготвено с аеропреса, Chemex, V60 или с различни филтрации.
Страст зад бара
Както в живота няма само черно и бяло, така и при работата във веригата задачите не са само приятни или неприятни. Административната работа е необходимото зло и в екипа са си я разпределили дори без специално да са се разбирали – един се заема с комуникацията с партньори, друг с рекламата, трети – с подбора на кафе. Но все пак и за тримата най-зареждащо е да застанат зад бара рамо до рамо с персонала си.
Разбира се, не липсват предизвикателства.
Служителите във веригата са предимно млади хора (от Gen Z поколението), които също трябва да направят „дигитална пауза“ като оставят своите телефони – поне докато приготвят кафето и фреша за клиентите.
Николай ги определя като много трудолюбиви, но разпилени в интересите си.
Затова се старае постоянно да ги мотивира, да прави работата им интересна и да пали у тях страстта към кафето.
„Когато работата ти е страст, всички години са приятни“, отговаря той, когато го питаме за предизвикателствата на силните и слабите години. Това, което го спасява в трудните моменти, е постоянството.
Погледната от дистанция, дори пандемията от Covid-19 не му се струва тежък период, защото въпреки несигурността, в онзи момент се отварят нови бизнес възможности – засилват се онлайн продажбите на кафемашини и на пакетирани кафета за вкъщи.
Появата на хоум офиса е и причина кафетериите на „From Barista Coffee and More“ да се трансформират в места, които предлагат едновременно домашен уют и хубаво кафе, но и бърз интернет със стабилна връзка и удобства за работа.
Тогава се появяват големите coworking маси и дори разпечатването на документи не е причина работещите да излизат, защото могат да използват принтерите в заведението.
Изключването
„Кога почиваш?“ се оказва един от най-трудните въпроси за Николай. Не си спомня да се е изключвал на 100% през последните години. Откакто има дете обаче, се старае да почива поне една седмица през лятото и една през зимата.
С тази разлика, че когато си предприемач, не почиваш като служител. Макар физически да не е в обектите, се налага да е на телефона или компютъра през част от времето.
Николай се радва, че е облагодетелстван да приключва работа рано (със сигурност по-рано от заведенията, които сервират алкохол). Макар че двете локации на „Бачо Киро“ и в Лозенец работят на Коледа – и дори на Нова година и на 1 януари.
Вечерта на Коледа за Николай е точно такава, каквато трябва да бъде: запазена за семейството и за отваряне на подаръци край елхата.
Според проучването на Yettel, което споменахме в началото, най-вече качественото време, прекарано с любимите хора, е силата, която може да ни разсее от безцелното скролване, добило популярност в последните дни и като brain rot (мозъчно гниене) – думата на 2024 г. според Оксфордския речник. Над 60% от анкетираните споделят, че именно живото общуване е това, което ги кара да забравят да поглеждат в екраните.
А тазгодишната коледна кампания на мобилния оператор, под мотото „Истинското общуване започва, когато оставим телефона“ ни напомня, че празниците са време за смислени и приятни разговори и за създаване на безценни офлайн моменти със семейството и приятелите.
Разбира се, не е нужно да спирате нито тока, нито интернета – просто изключете нотификациите, сложете смарт часовника на sleep mode и си дайте поне 24 часа, за да отговорите на имейли и съобщения.
Животът ни без телефон отдавна е немислим, но по празниците можем да изберем живата връзка. Тайната, както винаги, е в баланса.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: