Една от най-големите финансови измами: Бившият премиер на Малайзия е признат за виновен Снимка: © Getty Images

Бившият премиер на Малайзия (2009-2018) - Наджиб Разак, бе признат за виновен по всички седем обвинения, които му бяха повдигнати около скандала с компанията 1MDB – 1Malaysia Development Berhad. Това е първият съдебен процес срещу 67-годишния политик, който може да го вкара в затвора в продължение на десетилетия.

Разак е свързан с една от най-големите финансови измами в света, в която се предполага, че са включени милиони долари. Те били предоставени от държавен фонд и били предназначени за проекти за развитие, но бившият премиер е обвинен, че ги е присвоил – нещо, което самият той отрича.

Скандалът разтресе политическата сцена в азиатската страна и това доведе до свалянето на партията на Разак от властта. Управляващите от UMNO - Обединената малайзийска национална организация, бяха на власт цели 61 години.

По-малко от две години след като партията бе премахната от правителството, UMNO се завърна на власт през март чрез коалиция, водена от премиера Мухидин Ясин. Това повдигна редица въпроси дали смяната на ръководството е последица от вървящите в момента дела за корупция.

Във вторник Върховният съд в столицата Куала Лумпур официално обяви за виновен Наджиб Разак. Ден по-рано той бе обявил във „Фейсбук“, че ще обжалва наказанията, ако се стигне до присъда и каза, че ще се бори до края. „От първия ден казах, че това е шанс за мен да изчистя името си. Готов съм“, сподели той и каза, че със сигурност ще влезе в Апелативния съд.

Общо Разак се изправя пред пет отделни съдебни дела, свързани със скандала. Съдът във вторник разгледа седем повдигнати срещу него обвинения, сред които трансфер на 9,9 милиона долара от 1MDB - малайзийската компания за стратегическо развитие, изцяло собственост на министъра на финансите, към свои банкови сметки. Бившият премиер е обвинен, че е крал пари чрез компании посредници. Той може да получи големи глоби и до 20 години затвор за всяко отделно обвинение.

В съда стана ясно, че Наджиб е похарчил 800 хиляди долара в бижутериен магазин в Италия, както и 108 хиляди в бутик на Chanel в Хаваи. Той обаче твърди, че това са били служебни разходи.

Политикът не се призна за виновен по обвиненията за злоупотреба с доверие, пране на пари и злоупотреба с власт.

При своите показания Разак каза, че е бил подведен от малайзийския финансист Джо Лоу и още служители на 1MDB. Той смятал, че средствата били дарени от кралското семейство на Саудитска Арабия и не били присвоени незаконно от държавния фонд, както твърди прокуратурата. Още през 2016 външният министър на Саудитска Арабия каза, че парите били „щедро дарение“, но оттогава насам правителството не е коментирало ситуацията, припомня The Guardian.

Ефектите от решението на съда ще повлияят на политиката в страната. Ако при обжалването Разак спечели, ще може отново да се кандидатира за премиер. Ако в действие влезе присъда, това може да отслаби коалицията на Мухидин, чиято партия MUIP - Malaysian United Indigenous Party, разчита на подкрепата на UMNO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024