Американската музикална легенда Боб Дилън продаде правата за целия си каталог от песни на най-голямата музикална корпорация в света Universal Music Group.

Сделката е едно от най-големите придобивания в историята на UMG и означава, че всички бъдещи приходи от песните на 79-годишния музикант ще отиват при компанията. Детайлите по споразумението не са обявени, но става въпрос за стотици милиони долари, съобщават BBC и CNN. Според The New York Times – сумата е над 300 млн.

Авторът на „The Times They Are A-Changin’“ и „Like a Rolling Stone“ продава на UMG правата за повече от 600 песни. Кариерата на „музикалния Шекспир“ започна още през 60-те и продължава вече шест десетилетия.

Легендарният изпълнител и автор на музика, чието истинско име е Робърт Цимерман, е поредният, който се присъединява към мощната корпорация на Universal. Там са още Били Айлиш, Пост Малоун, Кендрик Ламар, Брус Спрингстийн и други. До момента неговите творби се управляваха от конкурентната Sony/ATV извън САЩ и от екипа на Дилън на територията на страната.

Директорът на UMG сър Лусиан Грейндж прие с „огромна гордост“ Дилън в семейството на компанията. „Не е тайна, че изкуството на това да пишеш песни е фундаментален ключ към великата музика. Не е тайна, че Боб е един от най-великите, практикуващи това изкуство“.

„Песните му са брилянтни и вълнуващи, задълбочени и провокативни, вдъхновяващи и красиви. Те са неподвластни на времето – без значение дали са писани преди повече от половин век или вчера“, сподели още Грейндж.

17 минути Боб Дилън: Балада за смъртта на Кенеди и ода за музиката

Според директора на Universal – няма да е преувеличено, ако се твърди, че песните му са предизвикали любовта и почитта на милиарди хора по света. „Нямам съмнения, че дори векове след настоящия момент песните и музиката на Боб Дилън ще продължават да се пеят и свирят навсякъде, а хората да им се радват“.

Боб Дилън е роден през 1941 в Минесота и е определян като един от най-добрите автори на музика на всички времена. Неговите „Blowin in the Wind“ от 1963 и „The Times They Are a-Changin“ са се превърнали в химни на човешките права и антивоенните движения.

Американецът дебютира през 1962, когато пуска първия си албум и вдъхновява с него изпълнители като Дейвид Боуи и „Бийтълс“.

През 2016 Боб Дилън стана първият текстописец, който печели Нобелова награда за литература – той получи признанието заради „създаване на нови поетични изрази в традициите на американската музика“. Продал е повече от 125 милиона копия по целия свят.

През последните години той остана извън светлините на прожекторите, но осемгодишното затишие бе прекъснато през юни, когато Дилън издаде албума „Rough and Rowdy Ways“ – неговият 39-и.


Rough and Rowdy Ways: Боб Дилън се завърна с нов албум


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024