Едни от най-големите автори на френски трилъри пристигат у нас за "Нощ на четенето"

Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие - едни от най-изявените френски автори на криминални романи пристигат в България, за да вземат участие в ежегодното литературно събитие "Нощ на четенето".

То ще се проведе на 19 и 20 януари 2024 г. и се реализира от Френския институт заедно с издателство "Ентусиаст".

В поредица от няколко събития любителите на трилъри ще могат да се срещнат и да поговорят с четиримата писатели, които ще представят своето творчество и ще разкрият на какво се дължи техният успех.

По инициатива на Министерството на културата във Франция "Нощ на четенето" се провежда за първи път през 2017 г. Целта на събитието е да акцентира върху всички форми на четенето в библиотеките, медиатеките, книжарниците и други организации, които работят в тази област. Отварянето на тези обществени места през нощта и през почивните дни помага да се засилят връзките между образователната система и структурите в сферата. Това ще е вторият път, в който "Нощ на четенето" ще се проведе и в България.

Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие са част от тазгодишната програма. Те попадат в Топ 10 на най-четени автори на трилъри във Франция. Книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра, а в целия свят надминават 25 милиона бройки.

Промоционална снимка за "Нощ на четенето"

Носители са на редица престижни литературни награди като Prix Cognac, Silver Plume Libre, Prix Saint-Exupéry и др. Техните сюжети са особено реалистични, драматични и напрегнати и често привличат вниманието и на френското кино, като някои от тях са адаптирани за малкия и големия екран.

На български език до момента са преведени заглавията „Без теб“, „Черните лилии“, „Мама греши“ и „Нищо не може да те заличи“ от Мишел Бюси; „Леден гамбит“ и „Око в нощта“ от Бернар Миние; „Тайните убежища“ и „Глава 12“ от Жером Лубри и „Имало едно време... два пъти“ и „Недовършеният ръкопис“ от Франк Тилие.

В програмата на "Нощ на четенето" 2024 г. са планирани срещи с ученици от гимназии с преподаване на френски език и три публични събития с четиримата писатели със свободен вход на:

  • 19 януари от 18:30 до 20:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт с модератор Георги Ангелов;
  • 20 януари от 11:00 до 12:30 ч. в Библиотека „Филологии“ в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – среща с академичната общност, писатели и преводачи с модератор Боряна Дукова;
  • 20 януари от 16:00 до 18:00 ч. в Книжен център „Гринуич“ – среща с автограф с модератор Гриша Атанасов.

Пълната програма на „Нощ на четенето“ за 19 януари ще откриете в сайта на Френския институт в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024