Узото не се пие без компания, казват гърците. И това не е просто традиция, а цяла философия за живота.
Лятото е идеалният повод да се видим с близки хора и да наваксаме с разговорите, които все биват отлагани. Няма бързане, има само свобода. Да отпием чаша узо на плажа в Гърция или тук, вкъщи, защото не мястото, а поводът и хората са важни.
В такива моменти храната може да е повече от храна - тя е част от разговора, от спомените, които ще разказвате и догодина. И какво по-подходящо за тези безгрижни вечери от леки, вкусни и ароматни гръцки ястия , поднесени с чаша добре изстудено Ouzo 12?
Ние знаем, че измислянето на поредната вечеря е достатъчно мъчителен процес, а приготвянето си е цяло изпитание, затова предложенията ни са лесни и бързи и няма да ви създадат излишно главоболие.
Започваме с класика. В Гърция от векове местните хора правят прости салати от наличните сезонни продукти - домати, краставици, маслини, лук, билки, сирене. Гръцката салата е позната сред местните като хориатики.
Оригиналната "хориатики" буквално означава "селска" и традиционно се е правела само от това, което има в градината. Древните гърци са ядели подобна комбинация още от времето на Омир. Фетата в салатата трябва да е едно цяло парче - нарязването ѝ се смята за нарушаване на традицията.
Модерната ѝ форма с голямо парче фета отгоре се появява през 60-70 години, когато туризмът в страната процъфтява и ресторантьорите я превръщат в кулинарна ,,визитка” за чужденците.
Готова е за точно 5 минути. В купа се подреждат едри резени домати, краставици, зелени чушки и червен лук. Отгоре се поръсва обилно с натрошена фета, добавят се цели мариновани люти чушки и каперси или маслини. Салатата се полива със зехтин и се поднася с чаша узо- точно както в гръцка таверна.
Няма как да пропуснем пържените тиквички. В гръцката митология тиквичките са свързани с богинята на плодородието Деметра.
Те са традиционно ястие в гръцката и балканската кухня, особено популярно през лятото, когато тиквичките са в сезон.
В Гърция често се сервират като kolokithakia tiganita - хрупкави отвън, меки отвътре, поднесени с дзадзики или друг млечен сос.
Има много начини на приготвяне, но ние ще ви споделим най-бързия. Пресните тиквички се режат на дълги резени или на кръгчета. Овалват се в лека панировка (брашно, яйце и подправки) и се пържат до златисто.
И така и така олиото е вече загряло - време е и за едно от най-обичаните ястия в Средиземноморието: пържени калмари. Те имат дълга история по гръцките, испанските и италианските брегове, където рибарите ги приготвят още от древността.
В Гърция са известни като kalamarakia tiganita и са неизменна част от морските мезета. Ястието печели популярност по света през втората половина на ХХ век, когато средиземноморската кухня започва да завладява туристите.
Калмарите се почистват и режат на кръгчета, овалват се в брашно или друг вид лека панировка, след което се пържат в сгорещено олио до златисто и хрупкаво. Поднасят се с резен лимон и сос по избор.
Това е една от рецептите, която може да ви отнеме една идея повече време, но крайния резултат си заслужава - особено поднесен с Ouzo 12. Узото също е напитка с богата история.
Ако се върнем 600 години назад, то идва от византийските дестилерии. Интересен факт: помътняването при добавяне на вода се нарича научно "ефект Луш", но гърците го наричат просто магия.
И още една поговорка от Гърция: "Φαγητό χωρίς ούζο, σαν νύχτα χωρίς αστέρια" (Храна без узо е като нощ без звезди)
Може би затова сервирането на узо се усеща като магически ритуал. А рецептата е лесна: 2 към 1.
В тънка и висока чаша наливате една част узо, а после две части студена вода. По желание може да добавяте и кубчета лед. Узото става още по-освежаващо, ако се консумира в компанията на добри приятели и много смях.
Ако не ви се поти над котлона, а предпочитате да разпуснете с хубаво узо и добра компания, ви препоръчваме ресторант OPA в сърцето на София - на бул. Витоша. Те бяха наши домакини и ни потопиха в истинска гръцка атмосфера с автентични вкусове. Именно OPA ни вдъхновиха за тези бързи и много лесни гръцки ястия, които идеално се съчетават с чаша узо след дълъг, горещ ден.
*Консумирайте с отговорност и мярка. Само за хора над 18 години.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: