Efbet обещава 8,5 млн. лв на ФК "Левски" под условие Снимка: © Getty Images

Компанията за спортни залози Efbet е изпратила оферта за финансиране на ФК "Левски" с 8,5 милиона лева на година, но под условие - "промяна в собствеността на клуба" и "нужда от нов генерален спонсор".

Писмото е подадено от изпълнителния директор на дружеството Митко Тодоров. Съсобственици в Efbet са братята Цветомир и Боян Найденови, по чийто сигнал прокуратурата започна разследването срещу Васил Божков за укриване на такси от лотарийната му дейност. Божков е и главен спонсор на отбора, а Георги Попов - член на съвета на директорите на "Ню Геймс" - е формален собственик на клуба. Божков и Попов бяха арестувани в Обединените арабски емирства на 31 януари.

От Efbet заявяват готовност да се върнат като генерален спонсор на "Левски", като посочват, че са го правили "с уважение и удоволствие в продължение на няколко години, преди да бъдат сменени принудително след идването на Георги Попов като собственик на клуба".

В писмото на компанията ПФК "Левски" е наречен "символ на българския футбол и родния спорт".

"При положение, че от Ваша страна е налице съгласие Efbet отново да стане генерален спонсор на клуба, от наша страна имаме готовност да вложим средства в размер на 8,5 милиона лв. с ДДС на година, но в случай че има промяна в собствеността на клуба и последният има нужда от нов генерален спонсор", се казва в съобщението до изпълнителния директор на клуба Павел Колев.

От "Левски" са върнали отговор до Efbet, в който пишат, че "предложението ще бъде разгледано по същество от Управителния съвет при първа възможност, в случай че настъпи поставеното условие - промяна в собствеността на клуба".

Ръководството на клуба допълва, че предложената помощ не е обвързана с посочване "на кого следва да бъде прехвърлена собствеността".

"За да избегнем спекулации, публикуваме до всички полученото писмо, тъй като то засяга както отбора, така и всички фенове. Така поставеното условие е изцяло в компетенциите на мажоритарния собственик на клуба. „ПФК Левски“ активно търси решение за гарантиране на финансовата си стабилност и оценяваме всяко реално предложение, което може да бъде изпълнено и да помогне на отбора", се казва в информацията от ръководството на отбора.

Преди дни Павел Колев обяви, че в касата на клуба има само 200 000 лв., а месечните задължения към НАП са в размер на 143 хиляди лв. По думите му - опитът да открие дарителска сметка за постъпления от фенове на клуба е бил неуспешен заради "рестрикции от една определена банка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023