Снимка: © Getty Images

Компанията за спортни залози Efbet е изпратила оферта за финансиране на ФК "Левски" с 8,5 милиона лева на година, но под условие - "промяна в собствеността на клуба" и "нужда от нов генерален спонсор". 

Писмото е подадено от изпълнителния директор на дружеството Митко Тодоров. Съсобственици в Efbet са братята Цветомир и Боян Найденови, по чийто сигнал прокуратурата започна разследването срещу Васил Божков за укриване на такси от лотарийната му дейност. Божков е и главен спонсор на отбора, а Георги Попов - член на съвета на директорите на "Ню Геймс" - е формален собственик на клуба. Божков и Попов бяха арестувани в Обединените арабски емирства на 31 януари. 

От Efbet заявяват готовност да се върнат като генерален спонсор на "Левски", като посочват, че са го правили "с уважение и удоволствие в продължение на няколко години, преди да бъдат сменени принудително след идването на Георги Попов като собственик на клуба". 

В писмото на компанията ПФК "Левски" е наречен "символ на българския футбол и родния спорт". 

"При положение, че от Ваша страна е налице съгласие Efbet отново да стане генерален спонсор на клуба, от наша страна имаме готовност да вложим средства в размер на 8,5 милиона лв. с ДДС на година, но в случай че има промяна в собствеността на клуба и последният има нужда от нов генерален спонсор", се казва в съобщението до изпълнителния директор на клуба Павел Колев. 

От "Левски" са върнали отговор до Efbet, в който пишат, че "предложението ще бъде разгледано по същество от Управителния съвет при първа възможност, в случай че настъпи поставеното условие - промяна в собствеността на клуба". 

Ръководството на клуба допълва, че предложената помощ не е обвързана с посочване "на кого следва да бъде прехвърлена собствеността". 

"За да избегнем спекулации, публикуваме до всички полученото писмо, тъй като то засяга както отбора, така и всички фенове. Така поставеното условие е изцяло в компетенциите на мажоритарния собственик на клуба. „ПФК Левски“ активно търси решение за гарантиране на финансовата си стабилност и оценяваме всяко реално предложение, което може да бъде изпълнено и да помогне на отбора", се казва в информацията от ръководството на отбора. 

Преди дни Павел Колев обяви, че в касата на клуба има само 200 000 лв., а месечните задължения към НАП са в размер на 143 хиляди лв. По думите му - опитът да открие дарителска сметка за постъпления от фенове на клуба е бил неуспешен заради "рестрикции от една определена банка". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"