ЕК губи ключово дело за 13 млрд. евро срещу Apple на свой терен Снимка: © Getty Images

Apple спечели ключово дело срещу Европейската комисия заради наложената глоба в размер на 13 млрд. евро. През 2016 г. ЕК реши, че американският технологичен гигант се е облагодетелствал от неправомерни данъчни облекчения в Ирландия, където се намира европейската централа на компанията.

Apple обжалва решението на ЕК пред Съда на Европейския съюз, който почти 4 години по-късно признава, че ЕК не е предоставила доказателства, че компанията е получила преимущество от ирландското правителство.

Позицията на ЕК беше, че Ирландия е позволила нa Apple да плати значително по-ниски данъци от други дружества в продължение на години. Американската компания е имала възможност да плаща корпоративен данък от 1% върху печалбите си от продажби в Европа през 2003. Ставката е паднала на 0,005% през 2014.

Ирландия и Apple обаче оспориха решението на Брюксел. Производителят на iPhone твърдеше, че искането за възстановяване на 13 млрд. евро "не отговаря на реалността и на здравия разум".

Трите страни по делото имат срок от 2 месеца, за да решат дали да обжалват решението на съда, така че то да се прегледа от най-висшата инстанция на ЕС.

Делото е от особено голямо значение за ръководството на ЕК, която го превърна в символ на политиката си за справедливо данъчно облагане през последните години. Изходът от съдебния спор вероятно ще повлияе върху отношението на Брюксел спрямо големите корпоративни играчи и данъчните им задължения.

ЕС все още води дебат относно възможността да наложи т.нар. "дигитален данък" - специално облагане върху чуждестранни технологични гиганти, което би трябвало да гарантира, че не са поставени в привилегирована позиция спрямо местните конкуренти заради мащабите си и вратичките в данъчните правила в отделните страни в ЕС.

Администрацията на Съединените щати се противопоставя остро на плановете за въвеждане на подобно специално облагане.

Правителството на Ирландия приветства решението на Общия съд на ЕС:

"Ирландия винаги е заемала ясна позиция, че не е имало специално третиране на две от дъщерните компании на Apple - ASI и AOE. Те са облагани с коректна сума, която е в синхрон с нормалните данъчни правила на страната. Ирландия обжалва решението на ЕК, защото не е предоставила държавна помощ (на Apple). Днешното решение на Съда подкрепя това становище", се казва в коментар от Министерството на финансите в Дъблин.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022