Снимка: © Getty Images

Икономиката на България може да се върне към нивото си преди избухването на пандемията от Covid-19 едва към края на 2022 г. Това е изводът в есенната икономическа прогноза на ЕК. 

Ограничителните мерки заради здравната криза са довели до удар върху разполагаемите средства на домакинствата, увеличаване на безработицата, загуба на приходи от износ за трети страни и значителен спад на инвестиционната активност на предприятията. Спадът на БВП ще е -5,1%, като се очаква да в следващата година да се върне в положителните нива до +2,6% и 3,7% през 2022.

Докато пазарът на труда се стабилизира бавно, а антикризисните помощи от бюджета ще помогнат за поддръжката на личните доходи, несигурността ще продължи да принуждава компаниите да отлагат инвестиционните си планове и през 2021. Втората вълна на пандемията също ще се отрази върху общия износ през последното тримесечие на 2020 и първото тримесечие на 2021 г., се казва в прогнозата. 

Възстановяването би било подпомогнато както от подобряването на износа, така и от потреблението през следващите две години. Очаква се през 2021 г. безработицата да падне бавно до ниво около 5,6% (при 4,2% през 2019 г. и 5,8% през тази година).

Иван Костов: Дори да иска, Борисов не може да наложи мерки като в Гърция, Франция и Германия

България се изправи срещу пандемията в силна фискална позиция, пишат от ЕК, а мерките на правителството за социална подкрепа и увеличение на доходите на медиците се изчисляват на 2% от БВП. Въпреки публичните разходи и влошаващата се икономическа перспектива, бюджетът в касово изпълнение оставаше с излшък през 2/3 от 2020 г. 

Балансът ще стане отрицателен с -3% от БВП към края на 2020. През 2021 г. се прогнозира пореден дефицит от -3%. Възстановяването ще има положителен ефект върху приходите, но множеството разходни мерки за запазване на работните места и за подкрепа на доходите чрез увеличение на заплати и социални помощи ще има негативен ефект върху дефицита през следващата година, предупреждават от ЕК. 

При липса на промяна във финансово-икономическата политика, дефицитът би трябвало да падне до 1,5% от БВП през 2022 г., основно заради оттеглянето на извънредните мерки. 

Дългът ще достигне до 26,5% от БВП през 2021, преди да тръгне обратно надолу през 2022. 

Кристофор Павлов: Възстановяването от кризата ще отнеме 2 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед