• Възможностите на българското правителство да компенсира загубата на доход в реалната икономика след пандемията, са много по-големи, отколкото в другите страни, казва Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. 
  • Правителствата имат морален ангажимент към бизнеса да компенсират част от загубите, които бизнесът и домакинствата търпят заради в резултат на мерките за овладяване на Covid-19.
  • Увеличаването на социалните разходи за хора с ниски доходи е правилно и ще има положителен ефект в дългосрочен план/
  • България може да си позволи увеличаване на задлъжнялостта с минимален риск.
  • Държавата ще има все по-голяма роля в икономиката, дори да не го иска.

Интервюто е направено по време на представянето на новата 5-серия на BMW, на което главният икономист на Уникредит Булбанк представи анализа си за българската икономика. 

Втората вълна на Covid-кризата вече е тук - още преди икономиките на европейските държави да са се стабилизирали от първоначалния удар. 

Какво означава това за България? Как Бюджет 2021 отговаря на предизвикателството пред публичния и частния сектор? Какъв ще бъде ефектът от съчетанието между натиска върху здравната система и общата политическа несигурност в края на управленския мандат? И колко бързо може да бъде възстановяването на растежа от нивата преди пандемията? 

"Кризата, през която преминаваме, е безпрецедентна", казва Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, с когото разговаряме преди представянето на бизнес автомобила на BMW - новата Серия 5. "Имаме криза, която е предизвикана от мерките на правителството с цел ограничаването на пандемията. Следователно правителствата имат морален ангажимент към бизнеса да компенсират част от загубите, които бизнесът и домакинствата търпят". 

След първоначалното забавяне в антикризисните политики, правителството увеличи както скоростта, така и мащаба на мерките, като доближава решенията в други държави от Централна и Източна Европа. 

"Добрата новина е, че ако сме изправени пред втора или - не дай Боже - следващи вълни на пандемията, възможностите на българското правителство да компенсира загубата на доход от страна на реалната икономика, са много по-големи, отколкото в другите държави. Причината е свързана с ниските нива на дълг и много предпазливата фискална политика, която се водеше години наред. И това трябва да се използва", казва Павлов. 

УниКредит очаква възстановяване на икономиката към нивото в началото на 2020 г. в рамките на две години - относително бърза скорост на фона на последните две големи финансови кризи през 1997 и 2008/2009. Връщането към пълна заетост от предпандемичните нива би трябвало да последва около година и половина след възстановяването на БВП. 

В момента България е в ситуация, в която има две фискални възможности: или да се увеличат с малко някои разходи, или да се намалят с малко някои приходи, например данъци. 

Увеличението на социални трансфери към хора с ниски доходи, което се залага в Бюджет 2021 г., е правилна стъпка, според Павлов, който цитира препоръките на МВФ за разширяване на социално-осигурителните мрежи на държавите с по-щедро финансиране.  

"Тези пари веднага ще бъдат трансформирани в повече разходи. Няма да бъдат спестени. Вероятно това ще има и благоприятни положителни последици за икономическия растеж в дългосрочен план, което е по-важно", казва той. 

И още: защо малка и отворена икономика като България, която има излишък по текущата сметка, може да си позволи увеличаване на задлъжнялостта с минимален риск? И защо държавата ще има все по-голяма роля в икономиката, дори да не го иска, вижте в интервюто с Кристофор Павлов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС