Снимка: © Getty Images

Европейската комисия ще отпусне на България евросредства в размер на 11 млрд. евро по споразумение за партньорство. Това става ясно от прессъобщение на институцията.

В споразумението се определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване за периода 2021-2027 г. Това са средствата от еврофондовете и са различни от тези, които страната предстои да получи по Плана за възстановяване и растеж.

Фондовете по линия на политиката на сближаване ще насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и ще спомогнат за изпълнението на основните приоритети на ЕС, като например екологичния и цифровия преход, се казва в изявлението.

Със средствата ще бъдат подпомогнат области на политиката, в които България има потенциал да отбележи напредък и да намали регионалните различия в рамките на страната. Споразумението за партньорство с България обхваща 10 национални програми.

Една от целите е екологичният преход и намаляването на енергийната зависимост на страната. За постигането на целите в областта на климата са предвидени 2,4 млрд. евро, като 600 млн. от тях ще помогнат за увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници, както и за намаляването на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове в обществените сгради. Финансирането ще се използва и за рециклиране на 70% от всички отпадъци от опаковки.

Друга част от финансирането ще помогне на страната да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите в инфраструктурата са недостатъчни или липсват. Почти половината от общото финансиране - 4,2 млрд. евро, ще бъде инвестирано в северозападния, северния централен и североизточния райони, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела „Шипка“ - първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Споразумението за партньорство бележи решителна стъпка за България. Сега очакваме приключването на преговорите по десетте национални програми, така че възможно най-бързо по линия на политиката на сближаване да могат да започнат инвестиции в ключови области като чиста околна среда, по-добро образование, подкрепа за предприятията и транспортна инфраструктура“, каза комисарят по въпросите на сближаването и реформите, Елиза Ферейра.

Една от целите на предоставеното финансиране е и развитието на пазара на труда, съобразен с цифровите технологии и социалното приобщаване. България ще инвестира 2,6 млрд. евро с цел подобряване на достъпа до заетост, повишаването на уменията, както и гарантиране на равен достъп до качествено и приобщаващо образование и обучение.

Това включва 315 млн. евро за подкрепа на младежката заетост и 630 млн. евро за мерки за социално приобщаване, от които 136 млн. евро са предвидени за борба с детската бедност. 221 млн. евро ще бъдат насочени към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности, като например ромите.

В рамките на политиката на сближаване всяка държава-членка на ЕС изготвя Споразумение за партньорство. То представлява стратегически документ за програмиране на инвестициите от европейските фондове и е фокусиран върху приоритетите на ЕС. В него всяка държава определя стратегията и приоритетите си и представя списък на националните и регионалните програми за изпълнение.

Споразумението за партньорство с България е дванадесетото такова споразумение за периода на финансиране 2021-2027 г. Другите страни от блока, които вече имат сключено подобно споразумение, включват Гърция, Германия, Чехия, Полша, Литва и шест други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин