ЕК официално заведе дело срещу AstraZeneca Снимка: © Getty Images

Европейската комисия официално е подала съдебен иск срещу AstraZeneca заради неизпълнение на договора за доставка на препаратите срещу Covid-19 в 27-те страни членки на ЕС. В същото време от британско-шведската компания казват, че не са нарушили договорката, а съдебният спор е „неоснователен“.

Искът на ЕК е не само за неспазване на договора, а и за "липса на надежден план" за осигуряване на навременни доставки, обявиха от комисията.

От AZ отговориха: „AstraZeneca изпълни изцяло споразумението за предварителна покупка с Европейската комисия и ще се защити категорично в съда. Вярваме, че съдебният спор е неоснователен, и приветстваме възможността да го разрешим възможно най-скоро".

Към края на първото тримесечие AstraZeneca беше изпратила около 30 млн. дози в страните от ЕС на фона на планираните 100 милиона дози за този период в договора с комисията. Дефицитът на ваксини се отрази много тежко на имунизационните кампании в държави като България, които разчитаха основно на AZ за масовото имунизиране на населението.

В договора е записана доставка на общо 300 млн. дози от препарата, с опция за допълнителни 100 млн. През второто тримесечие от AstraZeneca обявиха, че ще доставят до 70 млн. при задължение по договор за 180 млн. дози – почти три пъти по-малко от обещаното.

Всички държави, с изключение на Унгария, са дали разрешение за започване на съдебно дело, стана ясно в края на миналата седмица. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обаче се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан в Брюксел и е успяла да го убеди да се задейства механизмът за правно уреждане на спорове по договора. Германия и Франция също са критикували този ход на ЕК, който според тях няма да ускори доставката на препарати, пише Reuters.

Урсула фон дер Лайен заяви, че в бъдеще ЕК ще заложи на иРНК ваксините – Pfizer/BioNTech и Moderna – за ваксиниране на населението на ЕС. Комисията е отказала възможността да активира доставката на още 100 млн. дози от AstraZeneca, както е разписано в договора.


Ваксината на Janssen ще се използва без ограничения в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023