Снимка: © Getty Images

Еднодозовата векторна ваксина на Johnson & Johnson (Janssen) ще се прилага в България без ограничения въпреки шестте случая на тромбоза в САЩ, които спряха временно препарата в Америка и отложиха поставянето му в Европа.

Това решиха здравните власти след събрание на Националния щаб за ваксинация. Решението обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който се позова на становище на здравната агенция на САЩ, потвърждаващо безопасността на ваксината.

„Чакахме становището на САЩ, то е положително. Още 7 европейски страни взеха своите решения и всички са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение“, каза той на брифинг в понеделник.

"Беше направен много задълбочен анализ – както от ЕМА в Европа, така и от FDA и CDC в САЩ. Потвърждава се положителното съотношение полза към риск. Изключително малък е броят на случаите на тромбоза. За Janssen говорим за 1 случай на 1 милион ваксинирани, което не дава основание да бъдат идентифицирани рискови групи и именно затова няма допълнително ограничение, въведено от държавите" добави директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия, че започват ваксинирането с Janssen без ограничения".

ЕМА откри връзка между редките случаи на кръвосъсирване и препарата на J&J, които ще добави в листовката, но обяви, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Страната ни трябва да получи общо 2 млн. дози, но не по сделката на ЕК с J&J, а чрез споразумение с Швеция. В момента на склад има много малки количества от препарата, а скоро се очаква доставка от 14 хиляди дози.

„По време на празничния период започваме разпределението и употребата на ваксините по всички канали. Смятаме да насочим определено количество към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените за имунизация 80 хиляди души и да започнем ваксиниране преди старта на летния сезон. Използваме предимството, че ваксината е еднодозова“, каза Кунчев.

Той потвърди, че в рамките на 10 дни – от 30 април до 9 май – в страната ще бъдат отворени зелени коридори за имунизация. Ще работят общо 26 пункта, като 4 от тях са в София – в „Александровска“, ВМА, „Пирогов“ и „Св. Анна“. В пунктовете ще се поставят два вида ваксини – AstraZeneca и Pfizer. (Информация за зелените коридори вижте ТУК.)

Кунчев уточни, че хора, които са си запазили час през електронната система в този период, ще получат информация от РЗИ за преместване на датата на имунизация, защото тогава ще работят само зелените коридори. В тях няма да има ограничения по фази - всеки желаещ ще може да се ваксинира срещу Covid-19.

Днес пристигна най-голямата пратка от Pfizer/BIoNTech у нас - 138 хиляди дози, през май количествата ще се удвоят, а през юни ще има "четворно по-големи" доставки, твърди Кунчев. За второто тримесечие на 2021 се очакват общо 3,5 млн. дози от тази ваксина.  "Не съм притеснен изобщо за количествата от този препарат, сега целта ни е да убедим тези, които се колебаят да се имунизират".

„Количествата на Janssen са малки, тя няма да влиза в зелените коридори на този етап, а ще се използва при групи, при които се търси по-бърз ефект, защото се поставя с една доза“, каза Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си