Ваксината на Janssen ще се използва без ограничения в България Снимка: © Getty Images

Еднодозовата векторна ваксина на Johnson & Johnson (Janssen) ще се прилага в България без ограничения въпреки шестте случая на тромбоза в САЩ, които спряха временно препарата в Америка и отложиха поставянето му в Европа.

Това решиха здравните власти след събрание на Националния щаб за ваксинация. Решението обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който се позова на становище на здравната агенция на САЩ, потвърждаващо безопасността на ваксината.

„Чакахме становището на САЩ, то е положително. Още 7 европейски страни взеха своите решения и всички са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение“, каза той на брифинг в понеделник.

"Беше направен много задълбочен анализ – както от ЕМА в Европа, така и от FDA и CDC в САЩ. Потвърждава се положителното съотношение полза към риск. Изключително малък е броят на случаите на тромбоза. За Janssen говорим за 1 случай на 1 милион ваксинирани, което не дава основание да бъдат идентифицирани рискови групи и именно затова няма допълнително ограничение, въведено от държавите" добави директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия, че започват ваксинирането с Janssen без ограничения".

ЕМА откри връзка между редките случаи на кръвосъсирване и препарата на J&J, които ще добави в листовката, но обяви, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Страната ни трябва да получи общо 2 млн. дози, но не по сделката на ЕК с J&J, а чрез споразумение с Швеция. В момента на склад има много малки количества от препарата, а скоро се очаква доставка от 14 хиляди дози.

„По време на празничния период започваме разпределението и употребата на ваксините по всички канали. Смятаме да насочим определено количество към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените за имунизация 80 хиляди души и да започнем ваксиниране преди старта на летния сезон. Използваме предимството, че ваксината е еднодозова“, каза Кунчев.

Той потвърди, че в рамките на 10 дни – от 30 април до 9 май – в страната ще бъдат отворени зелени коридори за имунизация. Ще работят общо 26 пункта, като 4 от тях са в София – в „Александровска“, ВМА, „Пирогов“ и „Св. Анна“. В пунктовете ще се поставят два вида ваксини – AstraZeneca и Pfizer. (Информация за зелените коридори вижте ТУК.)

Кунчев уточни, че хора, които са си запазили час през електронната система в този период, ще получат информация от РЗИ за преместване на датата на имунизация, защото тогава ще работят само зелените коридори. В тях няма да има ограничения по фази - всеки желаещ ще може да се ваксинира срещу Covid-19.

Днес пристигна най-голямата пратка от Pfizer/BIoNTech у нас - 138 хиляди дози, през май количествата ще се удвоят, а през юни ще има "четворно по-големи" доставки, твърди Кунчев. За второто тримесечие на 2021 се очакват общо 3,5 млн. дози от тази ваксина. "Не съм притеснен изобщо за количествата от този препарат, сега целта ни е да убедим тези, които се колебаят да се имунизират".

„Количествата на Janssen са малки, тя няма да влиза в зелените коридори на този етап, а ще се използва при групи, при които се търси по-бърз ефект, защото се поставя с една доза“, каза Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024