Снимка: © Getty Images

Еднодозовата векторна ваксина на Johnson & Johnson (Janssen) ще се прилага в България без ограничения въпреки шестте случая на тромбоза в САЩ, които спряха временно препарата в Америка и отложиха поставянето му в Европа.

Това решиха здравните власти след събрание на Националния щаб за ваксинация. Решението обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който се позова на становище на здравната агенция на САЩ, потвърждаващо безопасността на ваксината.

„Чакахме становището на САЩ, то е положително. Още 7 европейски страни взеха своите решения и всички са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение“, каза той на брифинг в понеделник.

"Беше направен много задълбочен анализ – както от ЕМА в Европа, така и от FDA и CDC в САЩ. Потвърждава се положителното съотношение полза към риск. Изключително малък е броят на случаите на тромбоза. За Janssen говорим за 1 случай на 1 милион ваксинирани, което не дава основание да бъдат идентифицирани рискови групи и именно затова няма допълнително ограничение, въведено от държавите" добави директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия, че започват ваксинирането с Janssen без ограничения".

ЕМА откри връзка между редките случаи на кръвосъсирване и препарата на J&J, които ще добави в листовката, но обяви, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Страната ни трябва да получи общо 2 млн. дози, но не по сделката на ЕК с J&J, а чрез споразумение с Швеция. В момента на склад има много малки количества от препарата, а скоро се очаква доставка от 14 хиляди дози.

„По време на празничния период започваме разпределението и употребата на ваксините по всички канали. Смятаме да насочим определено количество към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените за имунизация 80 хиляди души и да започнем ваксиниране преди старта на летния сезон. Използваме предимството, че ваксината е еднодозова“, каза Кунчев.

Той потвърди, че в рамките на 10 дни – от 30 април до 9 май – в страната ще бъдат отворени зелени коридори за имунизация. Ще работят общо 26 пункта, като 4 от тях са в София – в „Александровска“, ВМА, „Пирогов“ и „Св. Анна“. В пунктовете ще се поставят два вида ваксини – AstraZeneca и Pfizer. (Информация за зелените коридори вижте ТУК.)

Кунчев уточни, че хора, които са си запазили час през електронната система в този период, ще получат информация от РЗИ за преместване на датата на имунизация, защото тогава ще работят само зелените коридори. В тях няма да има ограничения по фази - всеки желаещ ще може да се ваксинира срещу Covid-19.

Днес пристигна най-голямата пратка от Pfizer/BIoNTech у нас - 138 хиляди дози, през май количествата ще се удвоят, а през юни ще има "четворно по-големи" доставки, твърди Кунчев. За второто тримесечие на 2021 се очакват общо 3,5 млн. дози от тази ваксина.  "Не съм притеснен изобщо за количествата от този препарат, сега целта ни е да убедим тези, които се колебаят да се имунизират".

„Количествата на Janssen са малки, тя няма да влиза в зелените коридори на този етап, а ще се използва при групи, при които се търси по-бърз ефект, защото се поставя с една доза“, каза Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета