Снимка: © Getty Images

Здравните власти в САЩ спряха временно употребата на еднодозовата векторна ваксина на Johnson & Johnson, след като шестима души са получили съсирване на кръвта. Междувременно американската фармацевтична компания отложи доставките на препарата в цяла Европа поради същата причина.

Проблемите при пациентите в Америка са се появили в рамките на първите две седмици след имунизацията, съобщи The New York Times. Всички те са жени на възраст между 18 и 48 години. Един от случаите е завършил със смърт, а друг е довел до хоспитализация. Жена от Небраска е била приета в болница в критично състояние, обявиха властите. В момента тече разследване, което да установи дали има пряка връзка между препарата и изключително рядката церебрална венозна тромбоза, която пациентите са развили.

България съобщи, че очаква официалното становище на Европейската агенция по лекарствата, която трябва да реши как ще се процедира с ваксината на Johnson & Johnson. Решението се очаква до края на деня във вторник, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг пред журналисти.

Малко след това от J&J обявиха: "Разглеждаме случаите на тромбоза заедно с европейските власти. Взехме решение да отложим разпространението на ваксините ни в Европа".

„Препоръчваме пауза в употребата на ваксината като предпазна мярка“, обявиха от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. FDA издава препоръка, но моли всички щатски власти да преустановят използването на препарата.

Федералното правителство е блокирало поставянето на ваксината във всички имунизационни пунктове под своя егида. Експертите от FDA и тези от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) ще изследват внимателно инцидентите и ще решат дали ваксинациите да продължат при всички възрастови групи, или да бъдат ограничени.

Почти 7 млн. души в САЩ са получили ваксината на Johnson & Johnson, която е аденовирусна – по подобие на тази на AstraZeneca/Oxford. Препаратът е одобрен за употреба и от европейския регулатор ЕМА, като доставките към страните членки трябваше да започнат този месец.

България трябва да получи общо 2 млн. дози от J&J, но не по сделката на Европейската комисия с фармацевтичната компания, а чрез споразумение с Швеция. Причината е, че правителството на Бойко Борисов първо се отказа от договора с ЕК през 2020, после опита да се включи, но вече бе изтекъл необходимият срок.

Преди седмица Европейската агенция по лекарствата обяви за 4 случая на тромбоза при ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson сред над 5 милиона души по света, получили ваксината, но не съобщи допълнителни данни. Вече беше доказано, че ваксината на AstraZeneca има връзка с развиването на два редки вида тромбози.

Не е ясно до каква степен паузата в поставянето на J&J ще възпрепятства плановете на администрацията на Джо Байдън да имунизира всички пълнолетни в САЩ до края на май. Страната разчита още на Pfizer/BioNTech и Moderna.

От Johnson & Johnson и белгийското ѝ подразделение Janssen, което произвежда препарата, направиха кратък коментар по казуса: "Към момента няма данни за ясна връзка между тези редки случаи на тромбоза и ваксината на Janssen срещу Covid-19".


Доц. Михаил Околийски от СЗО: Не трябва да се обсъжда "изтегляне" на AstraZeneca

15 млн. дози на Johnson & Johnson са бракувани в САЩ заради производствен проблем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори