ЕК отрече да води разследване срещу България заради "Лукойл" Снимка: © Getty Images

Европейската комисия опроверга твърденията, че води разследване срещу България заради "Лукойл Нефтохим".

Европейското издание Politico написа, че ЕК ще поиска обяснения от правителството заради съмненията за скрит износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

Поисканите разяснения прераснаха в "разследване" в думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. В петък той за пореден път призова за незабавна отмяна на т.нар. дерогация, която позволява на рафинерията в Бургас да преработва руски нефт по изключение от общата забрана в ЕС.

"Аз се радвам, че комисията започва това разследване, надявам се дерогацията да падне по най-бързия възможен начин", каза Добрев в кулоарите на парламента.

От ЕК обаче отричат да са започвали подобна процедура срещу България.

"В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване", заяви днес говорител на комисията, цитиран от БТА.

"В момента не се води процедура", казва още той.

В петък Асен Василев обяви, че не разполага с информация за заобикаляне на санкциите от "Лукойл".

"Проверяваме информацията, която излезе в Политико и беше препечатана от българските медии, включително и конкретните имена на кораби, за да видим дали е имало опит за заобикаляне на санкциите", беше коментарът му пред журналисти.

На въпрос дали би подкрепил незабавно прекратяване на дерогацията, той прехвърли въпроса към Народното събрание.

В четвъртък европейското издание "Politico" публикува статия, в която разказва как Москва се е възползвала от т.нар. "дерогация" и руската компания "Лукойл" е осигурила 1 млрд. евро за Кремъл, изнасяйки гориво от рафинерията си в Бургас.

"Лукойл Нефотхим" получи право по изключение да преработва руски нефт до края на 2024 година. Впоследствие българският парламент реши да намали с два месеца т.нар. дерогация - до октомври 2024 година. Дотогава рафинерията трябва да премине поетапно към работа с неруски петрол и да се осигурят съоетветните доставки на суровината.

Според условията на дерогацията, рафинерията има право да изнася към трети държави определени продукти, получени след преработката на нефт, които няма как да съхранява безопасно.

Разрешено беше и да се изнасят някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, за нуждите на Украйна.

Това потвърждават от ЕК и в отговор на въпроси от "Дневник".

"В конкретния случай на България е разрешено ограничена категория рафинирани петролни продукти да се изнасят в трети страни, стига този износ да се основава на исторически търговски квоти", заявяват от комисията.

От комисията отново подчетават, че разговори по отношение на прилагането на санкциите за Русия се водят с всички държави, които са длъжни да осигуряват спазването им.

Съмненията за нарушения на ембаргото дойдоха след съвместен анализ на българския Център за изследване на демокрацията и организациите Global Witness и Център за изследване на енергетиката и чист въздух.

Трети опит на Делян Добрев да отмени дерогацията за "Лукойл"

В него експертите посочват, че има "спешна необходимост от засилване на прилагането и изпълнението на петролните санкции, за да се гарантира, че суровият петрол и продукти не се доставят на клиентите от свързани с Русия трети страни - например новорегистрирани дружества за търговия с петрол с неясна крайна собственост и съществуващи глобални търговци на суровини, които се възползват от пропуски, прикриващи произхода на техния петрол и петролни продукти".

Анализът им твърди, че само за 2023 г. "Лукойл" е изнесъл продукти за 930 млн. евро благодарение на вратичка, позволяваща на Русия да използва ЕС, за да запази дела си в световния пазар на нефт.

"Нефтохим" е директно посочен като компания, която "може би е нарушила" условията на изключението от санкциите, като е транспортирала нефтопродукти от руска суровина към Нидерландия. Санкциите забраняват продажби или трансфер на рафинирани продукти от руски суров петрол към други държави от ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024