Politico: Русия е спечелила 1 млрд. евро, като заобикаля ембаргото през "Нефтохим" (Обновена) Снимка: © Getty Images

Русия е спечелила над 1 милиард евро, като заобикаля забраната за внос и преработка на руски нефт в ЕС през България. Това показва доклад от съвместно разследване на три неправителствени организации, цитиран от изданието "Politico".

Така на практика, българската рафинерия става част от схемата за финансиране на войната на Русия в Украйна.

Вносът и преработката на руски нефт на територията на ЕС бяха забранени като част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

България, Унгария, Словакия и Чехия получиха по изключение право да работят с руски петрол до 2024 година, като междувременно беше наложен таван цената от 60 долара.

Според анализа, публикуван в "Politico", Русия се е възползвала от т.нар. "дерогация" и е продължила да предлага руски нефт на европейския пазар въпреки общата забрана.

В доклада на Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, таванът на цената от 60 долара за барел руски нефт е била нарушен.

"Уралс" сега се търгува на около 75 долара за барел. Руският износ продължава да расте, достигайки рекорд от 3,72 милиона барела на ден в началото на октомври. Приблизително 20-25% от европейския внос на суров петрол и рафинирани продукти все още е с руски произход, често непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия", отбелязват авторите на анализа.

Според разследването Кремъл се е възползвал от изключение от забраната на ЕС, като България е изнасяла милиони барели руски петрол.

Само между март и юли рафинерията на “Лукойл” е изнесла около 3 милиона барела горива, произведени от руска суровина, отбелязва "Politico".

От Global Witness посочват, че “Лукойл Нефтохим” - Бургас е най-голямата рафинерия в България, а след нахлуването на Русия в Украйна, тя се превръща в един от най-големите световни потребители на руски петрол.

“Нашето разследване разкрива, че рафинерията е погълнала над 4,95 милиона тона руски суров петрол през първите 10 месеца на 2023 г., допринасяйки за около 1,13 милиарда евро на Кремъл като приходи от преки данъци", посочват авторите на изследването.

Според руския президент Владимир Путин "това би било достатъчно за финансиране на операциите на наемническата групировка ”Вагнер” за цяла година”, добавят от неправителствената организация.

Анализът на данните от индустрията разкрива, че руският петрол сега съставлява 93% от вноса на Бургас, нараствайки от 70% преди инвазията. В същото време Бургас изнася големи количества от продуктите, които рафинира.

Анализът показва, че износът на "Лукойл" е за 930 млн. евро през 2023 г. и Русия използва ЕС като врата за запазване на своя дял от световния петролен пазар.

Въпреки че прекият износ за страните от ЕС е намалял през 2023 г., "Лукойл" е използвал пристанища на ЕС и ключови центрове в международни води (като Каламата, Малта и Сеута) за трансфери от кораб на кораб и по-нататъшен износ към страни извън ЕС.

Между март и юли 2023 г. 239 000 т рафинирани продукти са напуснали български пристанища за пътувания, чиято крайна дестинация може да бъде скрита чрез поредица от прехвърляния от кораб на кораб, се посочва в доклада на трите организации.

Вратички в законите

Премиерът Николай Денков коментира, че докладът не е изненада, а дръжавата няма контрол над операциите в морето

"Голяма част от този доклад беше известна и преди това, няма особена изненада. Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. Където са безсилни законите, те да бъдат подобрени", заяви Денков.

Премиерът припомни и че България съкрати т.нар. дерогация за "Лукойл" с два месеца и тя ще приключи през октомври 2024 година. Това не може да стане по-рано тъй като постепенно компанията трябва да премине към работа с неруски нефт, а съответните доставки да бъдат осигурени.

"Трябва да сме сигурни, че няма да окаже така, че на пристанището липсва нефт, а от там не може да работи рафинерията, каза Денков и допълни, че това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един на друг танкер, или чрез фалшиви документи в други държави, "Лукойл" заобикаля съответните регулации.

"Това не е в правомощията на правителството да се справи с него. В правомощията на правителството е, а вече е направено, да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, цитирани в материала. От една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, от друга страна- да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет", каза още министър-председателят.

Рафинерията отрича, че заобикаля ембаргото за руски петрол в ЕС

Пред сайта Mediapool от бургаската рафинерия "Нефтохим", чийто основен собственик е руската "Лукойл", отричат да са заобикаляли забраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол.

А цитираните курсове с пренатоварване на кораби с продукти на "Нефтохим", според зам.-председателя на надзора на рафинерията Александър Величков, не са били с ембаргови стоки, както твърди анализът, а са с продукти, които дружеството не може да реализира на българския и европейския пазар и затова има право да ги изнася в трети страни.

Пред БТА Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, които са сред авторите на доклада, "Лукойл" се възползва от вратичка в текста за дерогацията.

„Лукойл“ се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който казва, че компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали, казва той и допълва: "Нашият анализ показа, че има достатъчно възможности за съхранение на горива, така че да се избегнат такива рискове. „Лукойл“ не съхранява големи количества горива у нас, а използва своите хранилища в Нидерландия, Румъния и на други места. „Лукойл“ се възползва, за да избягва санкциите по някакъв начин“, обяснава той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024