ЕК опроверга Росен Христов: Изключението за "Лукойл Нефтохим" не позволява препродажба на руски нефт през България Снимка: © Getty Images

Европейската комисия опроверга служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърдеше, че изключението за внос на руски нефт в България дава право - и задължение - на страната да изнася петролни продукти от "Лукойл Нефтохим" към други страни.

Христов лансира тази позиция в интервю за Мария Цънцарова по bTV, след като беше попитан защо служебният кабинет иска да отмени забраната за износ на горива от "Лукойл".

Той разви поредния си хипотетичен "кризисен" сценарий, при който руската компания можела да намали наполовина производството в България и да започне да уволнява служители, ако няма право да продава продукцията на "Нефтохим" извън страната.

  • "Ние имаме отговорност към нашите съседи, не може да кажем, че няма да продаваме на никой. Ами гърци, румънци и останалите от ЕС? Не може просто така да се изключваме от общия пазар. Когато е дадена дерогацията, тя не изисква ограничаване на търговията с произведените продукти и горива. Няма изискване на ЕК ние да не продаваме горивата. Напротив, ние имаме задължение да подпомагаме и поддържаме енергийната сигурност в региона", твърдеше Росен Христов в неделя.
  • На въпроса: "Тоест през нас ще продължи руският нефт да тече към европейските държави?", Росен Христов отговори: "Точно така, да".

Това твърдение обаче се сблъска с недвусмислено отрицание в ЕК.

Говорителят на комисията Даниел Фери беше попитан от журналиста от bTV Десислава Минчева дали България ще може да продължава едновременно да внася и да изнася руски горива за останалите държави от ЕС след декември, когато влиза в сила ембаргото.

"Заради специфичната географска позиция на България има специална дерогация, която допуска вноса на петрол по морски път. Това е за ограничен период до края на 2024 г. Целта на тази дерогация - и това е много важно да се отбележи - е да осигури доставките на петрол за България заради специфичната ѝ географска позиция, а не да позволява препродажба на други страни от ЕС", каза Фери.

Това е поредният случай, в който служебният кабинет се опитва да разширява обхвата на изключенията в полза на руски енергийни компании, като рискува да наруши европейските санкции.

  • Преди седмици кабинетът позволи "Лукойл" да остане концесионер на нефтеното пристанище "Росенец" за още 24 години - и да довърши договора, подписан от кабинета "Борисов 1" - въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии след войната, и то без мотиви.
  • Междувременно се готви и изключение за държавния руски институт за атомна енергетика "Курчатов" - обяснението на Росен Христов беше, че ако това не стане, "трябва да затворим АЕЦ Козлодуй".

В неделя Росен Христов също реши да мотивира намерението да превърне България в пункт за препродажба на руски петрол към страни от ЕС с потенциална "голяма опасност".

"Забраната (за износ на руски петролни продукти след декември) е голяма опасност България да остане без гориво и да внасяме гориво от съседните държави", обяви той. В същото интервю той сам се опроверга, защото обясни как последствието всъщност ще е свръхпроизводство, предостатъчно за местния пазар, а не дефицит.

Сценарият, който Христов лансира, предполага, че половината от производството на "Лукойл" в рафинерията край Бургас може да спре, защото търсене тук не е толкова високо, а "хранилищата ще се запълнят".

"Те нямат къде да слагат това гориво и спират да произвеждат. Това ще доведе до намаляване на производството и уволнения на персонал, защото имат фиксирани разходи", беше неговото обяснение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022