Снимка: © Unsplash

Европейската комисия разкри плановете си да създаде дигитална самоличност за всеки гражданин на ЕС, който желае да се идентифицира онлайн.

Ако планът бъде одобрен, той ще позволи на хората да използват приложение тип „портфейл“, с което ще имат пълен контрол върху личните си данни, вместо да ги споделят с технологични гиганти като Google или Facebook.

ЕК не се ангажира с конкретна дата, от която дигиталната самоличност да влезе в действие, но се надява това да се случи през октомври 2022 г.

Самоличността е под формата на дигитален портфейл, в който ще се намират личните карти, шофьорските книжки, ваксинационните сертификати и други лични документи. Чрез онлайн самоличността гражданите ще могат да получават достъп до различни услуги. Европейската дигитална идентичност няма да бъде задължителна.

Вицепрезидентът на ЕК по дигитализацията Маргрет Вестагер заяви, че онлайн самоличността „ще ни позволи да правим всичко от наемане на апартамент за почивка в Европа до откриване на банкова сметка извън страната ни – по сигурен и прозрачен начин“. „Така ние ще имаме пълния контрол да решаваме колко и каква информация искаме да споделим, с кого и с каква цел. Това е уникална възможност“, смята тя.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон уверява европейските граждани в сигурността на предлаганата промяна. Според него най-важно ще бъде удобството при работа с националните администрации – „независимо дали връщаме данъци или кандидатстваме в европейски университет, който изисква официално идентифициране“.

„Портфейлите с европейската дигитална самоличност предлагат нови възможности за съхраняване и използване на данни за всякакъв вид услуги – от чекиране на летището до наемане на автомобил. Нашите европейски компании, малки и големи, също ще имат полза, тъй като ще могат да предлагат серия от нови услуги“, каза Бретон, цитиран от официалния сайт на ЕК.

Според предложението – гражданите на ЕС ще могат да прикрепят към личните си карти други „лични атрибути“ като шофьорска книжка, диплома, банкова сметка и др. Те ще достигат до онлайн услуги, без да е нужно да разрешават достъп за използване на излишни лични данни. Сами ще избират коя част от данните си да споделят с трета страна.

Засега предложението е под формата на препоръка. ЕК кани всички държави членки да съставят списък с инструменти за използването на дигиталната самоличност. Срокът е до септември 2022 и страните трябва да включат „техническата архитектура, стандарти и насоки“ за използване на онлайн портфейлите с данни. Комисията ще работи с всяка страна и с частния сектор по техническите аспекти на дигиталната самоличност.

„Всеки път, в който дадено приложение или уебсайт ни помоли да създадем нова дигитална самоличност или лесно и бързо да се впишем чрез една от големите платформи (б.а. - Gmail, Facebook), нямаме никаква идея какво се случва с данните в реалността“, каза още миналия септември председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Целта на комисията е гражданите скоро да използват дигиталните си самоличности, вместо да се доверяват на други приложения.

Друга от целите на ЕК е да се предотвратят онлайн измамите и гражданите да се чувстват по-сигурни, използвайки дигитални услуги, като в същото време подпомагат бизнесите и икономиката. Проучване на McKinsey Global Institute от 2019 показва, че страните, в които гражданите имат дигитална самоличност, ще успеят да увеличат БВП от 3 до 13% до 2030 г.

Не липсват и критици на новото предложение. Сред тях е Томас Лонингер – вицепрезидент на EDRi – група за защита на личните данни онлайн. Според него идеята на ЕК ще даде още по-голям достъп на частния сектор до информацията на гражданите и ще подсили още повече Google и Facebook. Той обаче не дава конкретни обяснения защо поддържа тази теза.

ЕК има план да въведе „Дигитален компас“ до 2030 г. Част от плана на комисията е до тази година всички ключови обществени услуги да са достъпни онлайн, а гражданите да имат достъп до електронни медицински досиета.


Как да преиздадем ваксинационния си сертификат и да го изтеглим електронноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония