ЕК препоръчва премахването на ограниченията по границите в Шенген Снимка: © Getty Images

От 15 юни да се премахне контрола по вътрешни граници на територията на Шенгенското пространство - това препоръча Европейската комисия в официално становище на сайта си.

В него се казва още, че поради ситуацията в трети страни засега не се предлага цялостно премахване на рестрикциите, като такова може да бъде направено за държави, избрани от членовете на Шенген.

ЕК все пак прпоръчва да се намалят ограниченията дори и за страните, за които такива ще останат. Според изявлението това може да стане чрез увеличаване на броя на изключенията, които ще бъдат допускани през границите, като например чрез допускане на международните студенти.

"След премахването на всички ограничения по вътрешните граници в Съюза, предлагаме ясен и гъвкав подход към вдигането на рестрикциите за пътуване към Европейския съюз от 1 юли," казва комисионерът по вътрешните работи Илва Джонсън.

Комисията предлага да бъдат отменени ограниченията с Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна Гора, Северна Македония и Сърбия, тъй като там епидемиологичната ситуация е подобна или по-добра от тази в Европейския съюз.

Междувременно днес от "Гранична полиция" съобщиха, че от 11 часа турските гранични власти са възстановили пропускането на чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024