ЕК се захваща с медиите: Излезе чернова за закон, който да брани свободата Снимка: © Pixabay

Институциите на ЕС отново правят опит да се захванат с независимостта на медиите. Чернова на нов общоевропейски закон, който цели да наложи правила за защита на редакционната независимост, за функциониране на националните медийни регулатори и на обществените медии, изтече в дните, преди проектът да бъде официално оповестен. Специална част е посветена на защитата от чужда пропаганда.

Законодателната инициатива се нарича Media Freedom Act и предстои да бъде официално публикувана във вторник. Все още неофициалните текстове видяха бял в свят в публикации на няколко европейски издания, сред които "Politico" и френското списание "Contexte". От тях става ясно, че новите европейски мерки ще целят да засилят гаранциите срещу държавния контрол върху обществените и търговските медии.

Предложеният проект идва в отговор на редица проблеми, които според Европейската комисия съществуват в европейската медийна среда. Сред тях са липсата на сближаване между националните регулаторни органи, недостатъчната защита на редакционната независимост, неравностойните икономически условия и фрагментацията на медийния пазар.

Обикновено медийната политика е въпрос от национално значение и всяка страна в блока се ангажира самостоятелно с него. Комисията обаче се позовава на необходимостта от преодоляване на фрагментацията на медийните правила, която, по думите на Брюксел, пречи на правилното функциониране на пазара.

Какво (трябва) да се промени?

Според черновата на Media Freedom Act на първо място е предвидена промяна в структурата на медийния надзор. Съществуващата Група на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA), в която влизат ръководителите на всички национални медийни регулатори в Съюза, ще бъде заменена от нов орган - Европейски съвет за медийни услуги. Той ще бъде съставен по същия начин, а Комисията ще бъде член-наблюдател и ще предоставя координационни услуги.

Бордът ще взема решения с мнозинство от две трети, като ще избира свой председател на всеки две години. Неговите задачи ще включват консултиране на Комисията и посредничество между органите на държавите членки, както и ще дава оценка за области от медийния пазар. На съвета ще бъде възложена задачата да заема позиция по случаите, в които може да бъде засегнато функционирането на вътрешния пазар.

С новия си инструмент Брюксел иска да подсигури редакционната независимост, като за целта са включени препоръки с добри практики за медийните компании в тази област.

Проектът за общ европейски регламент за свободата на медиите включва и забрана за намеса на правителството в редакционната политика и решенията на доставчиците на медийни услуги. Предложението включва още мерки относно концентрацията на медийния пазар и нейното въздействие върху медийния плурализъм, за които както държавите членки, така и новият Съвет ще трябва да извършват оценки.

Законодателната инициатива на ЕК засяга в частност и обществените медии. Съгласно предложените правила - ръководители на тези медии, включително и членовете на управителните съвети, ще трябва да бъдат назначавани чрез прозрачни, недискриминационни и обективни процедури. Освен това те ще бъдат ограничени в рамките на мандата си и ще могат да бъдат уволнявани, само когато се установи, че вече не изпълняват законово определените си задължения (формална законова гаранция за независим и прозрачен избор и контрол на управляващи обществените медии има и сега на национално ниво, включително в България, друг е въпросът дали на практика това работи - б.р.).

От националните правителства ще се изисква също така да осигурят стабилно финансиране за обществените медии, за да се защити тяхната редакционна независимост.

В черновата на документа попадат още цели, които са свързани с работата на онлайн платформите, платената реклама и изисквания към системите за измерване на аудиторията.

Въпросът за медийната собственост

Съгласно черновата за ново законодателство медиите ще трябва да декларират кой е техният пряк или непряк собственик и да посочват кои са техните акционери. Според ЕК подобна яснота е "от решаващо значение" за читателите и зрителите, за да могат да идентифицират и разберат потенциалните конфликти на интереси, така че да достигнат до добре информирано мнение.

Освен тази мярка обаче по този въпрос в предложението присъстват предимно препоръки, отколкото задължителни ангажименти.

Защита от "чужда пропаганда"

Освен вътрешната политическа намеса, ЕК ще направи опит да ограничи чуждестранната пропаганда и дезинформация. Въпросът излезе на преден план, когато ЕС се опита да спре прилива на дезинформация от подкрепяни от Кремъл медии като RT и Sputnik в началото на руската инвазия в Украйна. Все още стои въпросът как да се процедира с чуждестранните организации, финансирани от правителствата на Китай или Турция, които също могат да се опитат да повлияят на европейския дебат, обяснява "Politico".

Медийните регулатори биха могли да засилят действията по отношение на "некоректни доставчици на медийни услуги, включително от някои трети държави", които в крайна сметка биха могли да представляват риск за обществената сигурност и отбраната, гласи текстът.

Предлага се група от европейски медийни регулатори да работи за противодействие на чуждестранната пропаганда и този формат да съветва Комисията относно бъдещата политика. Регулаторите биха могли също така да проучат въздействието на медийните сливания върху редакционната независимост и медийния плурализъм.

Защо сега?

Европейският съюз е водил битки с няколко държави членки по темата за свободата на медиите. При това и съдебни. Една от тях е Унгария, срещу която през юли Комисията заведе дело за предполагаемо нарушаване на законите за медийна свободата и правата на ЛГБТ+ общността.

Страната ще трябва да се изправи пред Съда на ЕС заради отказа ѝ да поднови лиценза на независимото унгарско радио Klubradio, както и заради спорен закон, който ограничава достъпа до съдържание и реклами за деца и тийнейджъри по теми за сексуална ориентация и полова принадлежност.

Друга държава от блока - Полша, също увеличи усилията си за контрол на медиите на фона на обтегнатите отношения с Брюксел заради опити на правителството за подкопаване на върховенството на закона.

Според "Репортери без граници" през последните години свободата на печата се е влошила и в други европейски страни. Гърция, която заема последно място в ЕС по отношение на свободата на печата, в момента е затънала в скандал, след като стана ясно, че телефоните на журналисти са били подслушвани от Националната разузнавателна служба.

Допреди година България заемаше това място на дъното, но докладът от 2022 г. на организацията изкачи страната с 21 позиции в класацията. Проблемите, свързани с медийната свобода в Б ългария, обаче не липсват. Сред тях са сплашването на журналисти от политици и административен и съдебен натиск срещу издатели и журналисти, се посочва в доклада на "Репортери без граници".

"Репортери без граница": Поляризация и информационен хаос в медиите

В проекта на Комисията се посочва още, че в няколко държави от ЕС понастоящем липсват национални правила за защита на журналистите от наблюдение и на медиите от държавен контрол. Проектът на Media Freedom Act ще предостави и нови инструменти за борба с шпионирането на журналисти от страна на правителствата на ЕС - област, в която Комисията сега е до голяма степен безсилна.

Новата законодателна рамка на ЕК обаче вече започна да среща отпор от някои правителства и издатели, които смятат, че Комисията прекалява и се намесва твърде много в националното законодателство. А някои дори нарекоха планираната крачка като "революционен ход". Заместник-председателят на изпълнителния орган Вера Йоурова заяви, че е готова за сблъсък с правителствата.

"Това ще бъде трудна борба. Не можем и няма да останем безучастни пред заплахите за свободата на медиите", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024