ЕК ще купи 220 хил. дози от лекарството срещу Covid на "Глаксо Смит Клайн" Снимка: © Getty Images

Европейската комисия е сключила договор за поръчка на 220 хиляди дози от лекарството против Covid-19 "Coтровимаб". То представлява така наречения коктейл от антитела и е разработено от фармацевтичния гигант „Глаксо Смит Клайн“ (GSK) в колаборация с VIR biotechnology.

Към момента в Европейската агенция по лекарствата ЕМА тече процедура по одобрението на продукта. Лекарството се прилага в САЩ от май 2021, когато получи лиценз от местния регулатор FDA.

Намерение за покупка на моноклоналните антитела са заявили 16 държави членки на ЕС, но от Европейската комисия не споменават кои са те и дали България е в списъка.

"Сотровимаб" може да се използва за лечение на пациенти с коронавирус с леки симптоми, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на висок риск от тежко боледуване на Covid-19. "Сотровимаб" се прилага до петия ден от появата на симптомите.

Медикаментът намалява с 85% риска от хоспитализация и смърт при пациентите с леки и средно тежки симптоми, сочат последните проучвания.

Моноклоналните антитела представляват изкуствени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори със SARS-CoV-2. Те се прикрепят към определена част в шиповия протеин на коронавируса и блокират закачането му към човешките клетки.

Бившият американски президент Доналд Тръмп се подложи на терапия с коктейл от антитела, когато беше хоспитализиран заради Covid-19 през 2020 г. Лечението му протече с препарата на компанията Regeneron.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024