Снимка: © Getty Images

Европейската комисия е сключила договор за поръчка на 220 хиляди дози от лекарството против Covid-19 "Coтровимаб". То представлява така наречения коктейл от антитела и е разработено от фармацевтичния гигант „Глаксо Смит Клайн“ (GSK) в колаборация с VIR biotechnology.

Към момента в Европейската агенция по лекарствата ЕМА тече процедура по одобрението на продукта. Лекарството се прилага в САЩ от май 2021, когато получи лиценз от местния регулатор FDA.

Намерение за покупка на моноклоналните антитела са заявили 16 държави членки на ЕС, но от Европейската комисия не споменават кои са те и дали България е в списъка.

"Сотровимаб" може да се използва за лечение на пациенти с коронавирус с леки симптоми, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на висок риск от тежко боледуване на Covid-19. "Сотровимаб" се прилага до петия ден от появата на симптомите.

Медикаментът намалява с 85% риска от хоспитализация и смърт при пациентите с леки и средно тежки симптоми, сочат последните проучвания.

Моноклоналните антитела представляват изкуствени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори със SARS-CoV-2. Те се прикрепят към определена част в шиповия протеин на коронавируса и блокират закачането му към човешките клетки.

Бившият американски президент Доналд Тръмп се подложи на терапия с коктейл от антитела, когато беше хоспитализиран заради Covid-19 през 2020 г. Лечението му протече с препарата на компанията Regeneron.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19