ЕК ще купи 220 хил. дози от лекарството срещу Covid на "Глаксо Смит Клайн" Снимка: © Getty Images

Европейската комисия е сключила договор за поръчка на 220 хиляди дози от лекарството против Covid-19 "Coтровимаб". То представлява така наречения коктейл от антитела и е разработено от фармацевтичния гигант „Глаксо Смит Клайн“ (GSK) в колаборация с VIR biotechnology.

Към момента в Европейската агенция по лекарствата ЕМА тече процедура по одобрението на продукта. Лекарството се прилага в САЩ от май 2021, когато получи лиценз от местния регулатор FDA.

Намерение за покупка на моноклоналните антитела са заявили 16 държави членки на ЕС, но от Европейската комисия не споменават кои са те и дали България е в списъка.

"Сотровимаб" може да се използва за лечение на пациенти с коронавирус с леки симптоми, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на висок риск от тежко боледуване на Covid-19. "Сотровимаб" се прилага до петия ден от появата на симптомите.

Медикаментът намалява с 85% риска от хоспитализация и смърт при пациентите с леки и средно тежки симптоми, сочат последните проучвания.

Моноклоналните антитела представляват изкуствени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори със SARS-CoV-2. Те се прикрепят към определена част в шиповия протеин на коронавируса и блокират закачането му към човешките клетки.

Бившият американски президент Доналд Тръмп се подложи на терапия с коктейл от антитела, когато беше хоспитализиран заради Covid-19 през 2020 г. Лечението му протече с препарата на компанията Regeneron.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024