ЕК започва проверка срещу България заради "Лукойл" и вратичката в санкциите срещу Русия Снимка: © Getty Images

Европейската комисия започва проверка срещу България, след като руска петролна компания в страната "Лукойл" се е възползвала от вратичка в европейските санкции, с които Русия е спечелила над 1 млрд. евро. Това съобщава европейското издание "Politico", което в четвъртък публикува разследване как Москва се е възползвала от т.нар. "дерогация" и е продължила да предлага руски нефт на европейския пазар през бургаската рафинерия на "Лукойл".

Възползвайки се от уникалното си изключение от забраната за внос на руски петрол в ЕС, България е позволила милиони барели руски петрол да достигнат до рафинерия, собственост на Русия. От своя страна, тя е изнесла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страни от ЕС.

"Politico" цитира неназован високопоставен служите на ЕК, който потвърждава, че изпълнителният орган на ЕС ще настоява за обяснение от България по този въпрос.

"Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат обяснение...Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми", казва служителят и допълва, че "се опитваме да ги премахнем постепенно, но не мога да скрия факта, че все още има няколко дупки тук и там".

Освен натрупаните близо 1 млрд. печалби за Русия, схемата е донесла и почти 500 млн. евро печалба на собственика на рафинерията "Лукойл" от началото на дерогацията на 5 февруари, сочи класифициран анализ, изготвен за българския парламент и цитиран от изданието.

Разследването показва, че напрактика българската рафинерия е станала част от схемата за финансиране на войната на Русия в Украйна.

Вносът и преработката на руски нефт на територията на ЕС бяха забранени като част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. България, Унгария, Словакия и Чехия получиха по изключение право да работят с руски петрол до 2024 година, като междувременно беше наложен таван цената от 60 долара.

"Лукойл" не е нарушавал санкциите, но само между март и юли тази година е доставил по море почти 3 млн. барела рафинирани продукти с руски произход, включително до страни от ЕС като Малта, сочат данни за превоза.

Въпросът за дерогацията предизвика политически реакции. В отговор на доклада българският премиер Николай Денков заяви, че не е изненадан, а държавата няма контрол над операциите в морето

"Голяма част от този доклад беше известна и преди това, няма особена изненада. Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. Където са безсилни законите, те да бъдат подобрени", заяви Денков.

Премиерът припомни и че България съкрати т.нар. дерогация за "Лукойл" с два месеца и тя ще приключи през октомври 2024 година. Това не може да стане по-рано тъй като постепенно компанията трябва да премине към работа с неруски нефт, а съответните доставки да бъдат осигурени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024