Екатерина Захариева и Юлиян Попов са българските кандидати за еврокомисар

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатите за български еврокомисар.

Това реши правителството на първото си редовно заседание днес, когато е последният срок за изпращане на кандидатурите на страната ни.

"Веднага искам да поясня, че срещайки се с всички номинирани от парламентарните групи кандидати, установих, че те са на изключително високо ниво. И в тази връзка искам да благодаря и на парламентарните групи за сериозното отношение по този казус. Решението ни беше трудно на колегите от МС. Огледахме много допълнителни критерии, които могат да имат влияние, но сме се придържали основно към договора за функциониране на ЕС, писмото на председателя на ЕК и биографиите на кандидатите. По тази причина взехме това решение напълно убедени в неговата правота", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Екатерина Захариева беше министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов от 2017 до 2021 г., когато беше организирано и първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Преди това тя беше министър на правосъдието след оставката на Христо Иванов в кабинета "Борисов 2", била е и служебен министър на регионалното развитие в правителството "Близнашки" през 2014.

Кариерата ѝ в политиката започва именно в МРРБ като зам.-министър по времето на Росен Плевнелиев (2009-2011), а след избирането му за президент тя се прехвърли в неговата администрация като главен секретар.

Юлиян Попов е бил министър на екологията в две правителства, а също така е един от основателите на Нов български университет. До встъпването си в длъжност в последното редовно правителство е бил председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE).

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че очаква български кандидатури на мъж и на жена. В четвъртък вечер обаче държавният глава Румен Радев настоя България да изпрати номинации на две жени, за да може "председателят на Европейската комисия да има избор".

"В тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и жена, това означава, че няма абсолютно никаква конкуренция, веднага ще бъде избрана жената", посочи президентът.

Очаква се фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември.

След това те трябва да бъдат изслушани в ресорните комисии в Европейския парламент, преди да получат официалното одобрение на евродепутатите.

Борисов видя предимство за ГЕРБ при избора на еврокомисар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024