Борисов видя предимство за ГЕРБ при избора на еврокомисар Снимка: © Screenshot

Партия ГЕРБ е решила да предложи Екатерина Захариева за еврокомисар, след като досегашният представител на България в ЕК - Илиана Иванова, се откава по лични причини да продължи работата си в комисията.

Това се разбра от думите на лидера на партията Бойко Борисов на среща с кметове от ГЕРБ.

"Прекрасни впечатления е оставила у всички колеги. Три разговора проведох с нея има много основателни лични причини," заяви Борисов по адрес на Иванова.

Тя довърши мандата на Мария Габриел като еврокомисар, която напусна поста, за да влезе в правителството "Денков - Габриел", но така и не стана премиер. Във фейсбук Иванова написа:.

"За съжаление поради лични причини няма да мога да продължа работа и в следващата Комисия. Гордея се с всичко, което заедно с моите колеги успяхме да постигнем за толкова кратко време. Убедена съм, че страната ни ще продължи да бъде представлявана достойно в следващите години във вземането на най-важните решения за европейските политики".

Това е и причина от ГЕРБ да номинират Екатерина Захариева.

"Затова номинирахме Катя, която като CV и като кариера има много широк профил: била е регионален, зам.-регионален министър, външен министър, вицепремиер, депутат, човек с много опит, позната в Брюксел, особено като външен министър. Така че мисля, че това, което предложи партията, е една добра кандидатура,” допълни Борисов.

Пред кметовете той обясни и процеса на избор на еврокомисар и обяви, че партията му трябва да има предимство при номинарането на еврокомисар от България.

"Нормално е партията победител на европейските избори да има предимство, защото Европейската народна партия, от чието семейство сме ние, е победител на тези избори. Победител е и ГЕРБ на европейските избори и затова считам, че ние с право излъчваме най-силния кандидат," каза още той.

Захариева един от седемте претенденти, които шестте парламентарно представени партии вече предложиха на служебния премиер Димитър Главчев. Той има срок до петък, 30 август, да изпрати номинации за новия български еврокомисар на Европейската комисия. Председателката ѝ Урсула фон дер Лайен постави срока и поиска от всяка страна по две имена - жена и мъж.

7 кандидати за еврокомисар, и Пеевски се включи с номинация (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024