7 кандидати за еврокомисар, и Пеевски се включи с номинация (обновена)

ГЕРБ предлага бившия външен министър Екатерина Захариева за нов еврокомисар от България. Това обяви председателят на партията Бойко Борисов пред журналисти в деня на клетвата на служебния кабинет.

Бившият премиер Сергей Станишев се очакваше да бъде номинацията на БСП, но в крайна сметка от партията предложиха Цветелина Пенкова и Драгомир Стойнев.

Кандидатура изненадващо се появи и от "Има такъв народ". Групата издигна бившия зам.-министър на външните работи Велислава Петрова. ИТН има един евродепутат и той членува в групата на "Европейските консерватори и реформисти".

Във вторник и Делян Пеевски реши да лансира своя номинация за еврокомисар - Искра Михайлова. Формално ДПС членува в либералната група Renew, но не е ясно дали Пеевски изобщо е консултирал кандидатурата в партийното ръководство, в което тече война между лагера на Пеевски и хората зад почетния председател Ахмед Доган.

"Продължаваме промяната - Демократична България" излезе с друго предложение - Народното събрание, а не служебното правителство, да избере следващия еврокомисар. За целта е внесен проект в парламента и очакват подкрепа от останалите сили.

"Всяка номинация, която бъде предложена, трябва да бъде изслушана в НС и да бъде гласувана. Само така този човек, мъж или дама, ще има възможността да представлява България легитимно. Всичко друго са временни и прибързани решения", обяви Кирил Петков.

Част от имената бяха лансирани в деня, в който служебният премиер Димитър Главчев поиска консултации с парламентарните групи заради изтичащия срок за обявяване на официална българска кандидатура за ЕК - 30 август. Министър-председателят поиска кандидатури до 29 август, от които Министерският съвет да избере.

В сряда номинации дойдоха и от ПП-ДБ и "Възраждане".

ПП-ДБ предложи бившия министър на околната среда и водите Юлиян Попов за еврокомисар.

"Възраждане" посочиха за своя кандидатура икономически съветник на партията Виктор Папазов.

До момента само пет държави (сред които България) не са предложили свои представители в комисията "Фон дер Лайен 2".

Екатерина Захариева беше министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов от 2017 до 2021 г., когато беше организирано и първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Преди това тя беше министър на правосъдието след оставката на Христо Иванов в кабинета "Борисов 2", била е и служебен министър на регионалното развитие в правителството "Близнашки" през 2014.

Кариерата ѝ в политиката започва именно в МРРБ като зам.-министър по времето на Росен Плевнелиев (2009-2011), а след избирането му за президент тя се прехвърли в неговата администрация като главен секретар.

Искра Михайлова (ДПС) беше предложена от Делян Пеевски.

Досега тя е депутат в 50 Народно събрание, преди това имаше два мандата в Европейския парламент. След разцеплението в ДПС Михайлова остана на страната на Пеевски.

Тя е бивш министър на околната среда в кабинета "Орешарск" (2013-2014), бивш зам.-министър на регионалното развитие (2005-2009) при Станишев.

"Г-жа Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и в изпълнителната и законодателната власт в България. Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия", се казва в позицията на председателя на ДПС.

Велислава Петрова беше зам.-министър на външните работи при Теодора Генчовска (кабинет "Петков") и при Николай Милков (кабинетите на Гълъб Донев). В последния си мандат тя отговаряше за три от най-важните политики на МВнР - Северна Македония, кандидатстването на България в Шенген и предстоящите етапи от присъединяването към ОИСР.

Петрова беше част от кадровите предложения на "Има такъв народ" още през лятото на 2021 г., като се спрягаше за три различни сфери на управлението.

Веднага след изборите през юли 2021 г. тя беше номинирана от Слави Трифонов за министър на здравеопазването в неслучилия се проектокабинет на Николай Василев. През август 2021 г. предложенията за премиер от ИТН Пламен Николов я включи в своя проектокабинет като министър на образованието, науката и иновациите.

Има диплома по "Микробиология" в Университета в Бристол, като прави докторска дисертация в Кеймбридж .В официалната ѝ биография в МВнР се посочваше, че е специалист е в сферите на сътрудничеството за развитие и глобалното здраве.

В момента Петрова е главен програмен директор на "Международния център за бъдещите поколения" в Брюксел и според ИТН е със "силен експертен профил".

Фон дер Лайен искаше повече жени в ЕК. 16 държави номинираха само мъже за комисари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024