"Прокуратурата е направила това, което и най-добрия адвокат не може да направи, но за сметка на държавата. За сметка на обществения интерес от правосъдие" - така адвокатът към Адвокатска колегия - Пловив Михаил Екимджиев описа ситуацията покрай задържането и освобождаването на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов през миналата седмица.

В предаването "Здравей, България" по NOVA той анализира решението на Софийски градски съд да откаже да се произнесе по искането на прокуратурата за съдебни санкции за обиските на тримата. Вчера Софийският градски съд отказа да се произнесе по исканията за съдебна санкция на действията на МВР при обиските на домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, защото прокуратурата сама ги е определила за незаконосъобразни. Софийска градска прокуратура е обявила пред съда, че претърсванията и изземванията от адресите са извършени "от некомпетентен разследващ орган". 

"В нормална ситуация прокуратурата ръководи наказателното преследване, тя се опитва да разкрива престъпления и да наказва престъпници. В нормална ситуация прокуратурата иска съдът да потвърди законността и пропорционалността на нейните действия при това претърсване и изземване," каза той.

"В случая се получи точно обратното," продължи Екимджиев . "Прокуратурата като група добре организирани адвокати, първо написа, че самото претърсване е незаконосъобразно, и вчера цял ден обикалят по телевизиите, за да обясняват колко незаконосъобразно е тяхното разследване."

"Точно затова съдът казва, че щом самата прокуратура, която ръководи разследването, признава, че то е незаконно, той няма какво да направи повече, Няма какви права да защитава," добави той.

"Защото правата на Борисов, на Арнаудова, на Горанов са защитени от самите прокурори."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония