Екимджиев: Прокуратурата се държи като група добре организирани адвокати

"Прокуратурата е направила това, което и най-добрия адвокат не може да направи, но за сметка на държавата. За сметка на обществения интерес от правосъдие" - така адвокатът към Адвокатска колегия - Пловив Михаил Екимджиев описа ситуацията покрай задържането и освобождаването на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов през миналата седмица.

В предаването "Здравей, България" по NOVA той анализира решението на Софийски градски съд да откаже да се произнесе по искането на прокуратурата за съдебни санкции за обиските на тримата. Вчера Софийският градски съд отказа да се произнесе по исканията за съдебна санкция на действията на МВР при обиските на домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, защото прокуратурата сама ги е определила за незаконосъобразни. Софийска градска прокуратура е обявила пред съда, че претърсванията и изземванията от адресите са извършени "от некомпетентен разследващ орган".

"В нормална ситуация прокуратурата ръководи наказателното преследване, тя се опитва да разкрива престъпления и да наказва престъпници. В нормална ситуация прокуратурата иска съдът да потвърди законността и пропорционалността на нейните действия при това претърсване и изземване," каза той.

"В случая се получи точно обратното," продължи Екимджиев . "Прокуратурата като група добре организирани адвокати, първо написа, че самото претърсване е незаконосъобразно, и вчера цял ден обикалят по телевизиите, за да обясняват колко незаконосъобразно е тяхното разследване."

"Точно затова съдът казва, че щом самата прокуратура, която ръководи разследването, признава, че то е незаконно, той няма какво да направи повече, Няма какви права да защитава," добави той.

"Защото правата на Борисов, на Арнаудова, на Горанов са защитени от самите прокурори."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024