Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Режимът на Владимир Путин е убил опозиционера Алексей Навални, за да не бъде разменен и освободен за осъдения и излежаващ присъда в Германия руски разузнавач Вадим Красиков.

Това казва във видеообръщение в YouTube Мария Певчих, която ръководи разследващия отдел във Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални.

Според екипа на опозиционера датата, на която смъртта го застига в затворническата колония "Полярен вълк", и съобщаването на новината на 16 февруари се обяснява с напредването на договореностите за предстояща размяна.

Според Певчих преговорите са се водили в продължение на две години.

"Навални трябваше да е свободен в близките дни, защото бяхме постигнали решение за размяната му", казва активистката от ФБК. "В началото на февруари на Путин бе предложено да го разменят за убиеца и офицер от ФСБ Вадим Красиков за двама американски граждани и Алексей Навални," добавя още тя във видеото.

По думите ѝ на 15 февруари е получено потвърждение, че преговорите са на финален етап, а ден по-късно руските власти съобщават, че Навални е мъртъв. Певчих припомня още, че самият Путин - в пропагандното интервю, което даде на изгонения от американската Fox News водещ Тъкър Карлсън, споменава, че би преговарял за освобождаването на Красиков.

Потенциалната възможност за размяна на Навални срещу разузнавача, осъден за убийство в Германия Вадим Красиков, е причината за смъртта на опозиционера, смята и Кира Ярмиш - говорител на Навални.

"Знаем защо убиха Алексей точно сега. Трябвало е да го разменят буквално тези дни", добавя тя. "Путин реши просто да обърне масата в последния момент", написа и директорът на ФБК Иван Жданов.

Още миналата седмица, когато обяви, че ще продължи делото на покойния си съпруг, Юлия Навалная, каза, че за нея и съмишлениците на Навални е известно кой и защо го е убил и това ще бъде съобщено скоро.

Ценният иначе на режима в Кремъл служител на ФСБ Вадим Красиков излежава в Германия присъда за убийството в Берлин на Зелимхан Хангошвили, етнически чеченец с грузинско гражданство.

Той е бил командир в неуспешната война на Чечня за независимост от Русия в началото на века. Участвал е и в руско-грузинската война след това. Застрелян е през 2019 г., убиецът е заловен и осъден. За Путин това е човек, което "поради патриотични чувства ликвидира бандит в една от европейските столици" - цитатът е от интервюто пред Карлсън.

Чеченското убийство в Берлин: Следите водят до ФСБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024