Екипажът на отвлечения Galaxy leader е получил разрешение за "ограничени контакти" с близките си Снимка: © Marinetraffic.com

Членовете на екипажа на отвлечения товарен кораб Galaxy Leader, сред които са и двама българи, са получили разрешение за "ограничени контакти" с техните семейства.

Това съобщават от компанията собственик на плавателния съд, която е регистрирана на британския остров Ман.

Корабът беше отвлечен на 19 ноември в Червено море от йеменските бунтовници – хути. Оттогава плавателният съд е на пристанището Худейда.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важен приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания). Ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", казват в изявление от Galaxy Maritime, компанията собственик на търговския кораб, предава агенция „Ройтерс“..

Плавателният съд е под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания Nippon Yusen.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина.

Корабът е тръгнал от Истанбул, а целта му е била Индия. След като пресича Средиземно море и преминава през Суецкия канал, той е атакуван в Червено море от бунтовниците. Нападателите са превзели кораба, след като са се спуснали на палубата от хеликоптер.

"Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона", подчерта компанията собственик на отвлечения кораб. Според нея "нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане".

Хутите извършиха няколко атаки срещу съдове в Червено море след избухването на конфликта между Израел и "Хамас" преди близо два месеца. Дейстията на бунтовниците са в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което жестоко нападна еврейската държава на 7 октомври.

Тогава бойци на признатата от ЕС и САЩ за терористична групировка "Хамас" нахлуха в Израел и убиха поне 1200 души, други 240 бяха отвлечени. В отговор Израел предприе ответни удари в населената предимно с палестинци ивица Газа, която се управлява от "Хамас". След временно прекратяване на огъня бяха освободени 105 от заложниците на "Хамас" - жени и деца. В замяна Израел освободи стотици палестински затворници, осъдени за различни престъпления.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в ивицата Газа, като условие, за да освободят Galaxy Leader.

На 26 ноември хутите похитиха още един кораб с българи на борда. Ден по-късно американският флот освободи танкера Central Park.

САЩ, Япония и Бахамските острови призоваха на среща на Международната морска организация за безусловното освобождаване на втория кораб с двама българи в екипажа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024