Експертни съвети към Кацаров: Определени тестове за антитела могат да позволят зелен сертификат

Определени тестове за антитела могат да се приемат като доказателство на имунна защита срещу Covid-19. Това написаха експертните съвети по „Вирусология“, „Клинична имунология“ и „Клинична лаборатория“ в становище, изпратено до здравния министър Стойчо Кацаров. Във вторник той разреши издаване на зелен сертификат и на хора с антитела, които не са ваксинирани и не могат да докажат по друг начин, че са преболедували коронавируса.

Мнението на експертите беше поискано преди няколко дни – в контекста на въпроса могат ли преболедували коронавируса, които не са били регистрирани в системата с положителен PCR или антигенен тест, да получат зелен Covid-сертификат, ако докажат наличие на антитела.

Темата е обект на дискусии още от края на октомври, когато Кацаров въведе задължителен сертификат за достъп до обществени обекти. Самият той изрази мнение, че антителата не са достатъчни, за да докажат защита срещу коронавирусна инфекция, така както го прави документът за ваксинация и за преболедуване, доказано с PCR или антигенен тест. Министърът се позова на последните препоръки на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

На 8 ноември здравното министерство публикува новите становища на експертите и по-късно обяви решението, че ще допусне зелен сертификат за хората с антитела, важащ единствено в България (от 11 ноември).

Според доклада на експертния съвет по „Вирусология“ вече има разработени търговски тестове (cPass), които могат да установят дали човек има достатъчно количество неутрализиращи антитела. Те са тези, които предпазват от инфекцията, но са смесени с така наречените антитела-свидетели, показващи само наличие на контакт с вируса. Затова е трудно да се установи границата между двата типа, както обяснява акад. д-р Богдан Петрунов - почетен член на Българската асоциация по клинична имунология.

Неутрализиращите антитела, които са насочени към спайк протеина (S) и най-вече към рецептор свързващия участък (RBD), осигуряват защита от заболяване. Засега не е известен минималният защитен титър на неутрализиращите антитела, предпазващ от заболяване от SARS-CoV-2, отчитат експертите в становището до МЗ. „За да има реална протективна стойност, е необходима над 50% инхибиция като индикатор за умерена вирусна неутрализация“.

Във всеки търговски тест за антитела са указани референтните граници на стойностите на изследванията. Специфичността на тестовете трябва да бъде над 90%. При липса на достатъчна чувствителност и специфичност на теста са възможни фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати.

След прекарана инфекция със SARS-CoV-2 специфичните антитела се запазват в серума поне 6 месеца, отчитат експертите. Затова при проведено изследване за антитела, показало положителен резултат, трябва да се извърши и повторно тестване след 3 месеца.

„Двете изследвания трябва да се извършат с един и същи тест, за да могат да се сравнят резултатите. Ако не се установи значителен спад в нивата на антителата, трябва да се проведе следващо изследване след около 3 месеца. При липса на антитела при второто изследване е необходимо лицето да се ваксинира“, пише в становището на експертите.

Според експертния съвет по „Клинична имунология“ има два типа тестове, с които изследването на специфични антитела от клас IgG може да служи като „маркер за защита“ срещу Covid-19.

Става въпрос за тестове, оторизирани от американския регулатор FDA. Първият определя количеството антитела срещу RBD на вируса. За да се установи защита срещу Covid, е нужно те да са над 10 пъти от горната референтна граница, отразена в резултата от изследването. Вторият тип (ELISA) трябва да измери над 60% инхибиция.

„Интерферон-гама базираните тестове за определяне на клетъчен имунитет срещу коронавируса също могат да дадат информация за протекция“, казват от експертния съвет.

Те също посочват, че изследванията следва да се подновяват на 90 дни в случай на използването им като документ за имунна протекция срещу коронавирусна инфекция.

По-голяма част от експертите са на мнение, че антителата не трябва да бъдат доказателство за защита от Covid-19 и не трябва да позволяват издаване на зелен сертификат, каквато е практиката в цяла Европа.

Проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ – София заяви пред Нова ТВ, че тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно от другите изследвания.

Според последните препоръки на ECDC позитивният резултат от тестовете за антитела може да е свидетелство за минала инфекция, но не предоставя индикация за периода на заболяването и не може да изключи вероятността тази инфекция да протича и в момента.

Макар че тестовете за антитела дават определени свидетелства за имунна реакция, не е ясно дали нивата на антитела предоставят достатъчна защита и за какъв период тя би издържала. Все още не е ясно дали антителата, засичани от комерсиалните тестове, които се ползват в момента, могат да предпазят от инфекция при новопоявяващите се варианти на SARS-CoV-2, отчитат от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Има множество видове тестове за антитела, а сравнението между резултатите им е изключитлено трудно поради разнообразието и липсата на стандартизация. Тестове, които таргетират шиповия протеин, не могат да направят разлика между хора, които са преболедували, и хора, които са получили поне една доза от ваксините, казват от ECDC.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024