Стойчо Кацаров въвежда сертификати и за хора с антитела срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

България ще издава сертификати и за тестовете за антитела на хора, които не са ваксинирани или не са доказано преболедували Covid-19.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, като посочи, че документите ще започнат да се издават от четвъртък (11 ноември).

Те ще важат за 90-дневен период и само за територията на България.

"Даваме възможност на хората, които отговарят на определени критерии с тези тестове, да се ползват по начина, по който се ползват зелените сертификати", каза той на брифинг в МЗ.

Документът ще е валиден за 90 дни, ако тестовете на съответния човек отговарят на заложените критерии от здравните власти.

Ще се приемат показатели само за IgG-антитела, а прагът за валидност ще е минимум 150 BAU/ml - "сравнително надеждна защита", по думите на Аргирова. Тя посочва, че има правопропорционална връзка между тази стойност и защитата от вируса.

Няма фиксирани конкретни типове тестове за издаването на този сертификат, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни болести.

"Изискването е да са с C-марка, да имат висока чувствителност от над 90%, да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. Другите се проявяват рано, докато тези се задържат и можем да ги търсим след месеци. Изискването за 150 единици BAU е 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат, за да се приеме, че има защита", каза Христова.

Целта на новия сертификат е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, каза проф. Радка Аргирова.

Той ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването "на крак" или са се самоизолирали при заболяване, без да влизат в системата за отчитане на заболеваемостта. Сертификатът може да се издаде и на хора, които са влезли на лечение в по-късен етап на заболяването, когато тестовете за инфекция не са можели да отчетат наличие на вируса.

"По този начин косвено ще получим информаиця за това колко души изобщо са преминали през среща с вируса", каза тя. На въпроса защо е нужно да се дава и още един сертификат, който важи само за три месеца, тя реагира: "Защото няма кой да работи в болниците".

Аргирова посочи, че има много хора, които са преболедували, но няма как да си извадят документ от HIS.bg. Тестът за антитела може да стимулира някои от хората да проверят дали не е време да се ваксинират, защото имунитетът им е паднал под нивото на протекция.

Стойчо Кацаров се съгласи с критиката, че въвеждането на документа за антитела може да доведе до спад на новопоставените дози ваксини заради отварянето на поредна алтернативна възможност за получаване на задължителния сертификат.

"Опасявам се, че някои хора може да не се ваксинират. Но също си мисля, че хората, които си въобразяват, че са преболедували, ще се изследват и ще видят, че нямат антитела или те са под границата за защита - това може би ще ги мотивира да идат да се ваксинират", каза Кацаров.

Удостоверението ще се издава от националната здравно-информационна система. Всяка лаборатория трябва да е успешно интегрирана в нея, за да може когато човек направи теста си, тя да изпрати резултата към системата.

Учениците и учителите, които си извадят документ за антитела, също няма да бъдат тествани два пъти седмично при връщане на присъствен режим на обучение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024