Стойчо Кацаров въвежда сертификати и за хора с антитела срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

България ще издава сертификати и за тестовете за антитела на хора, които не са ваксинирани или не са доказано преболедували Covid-19.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, като посочи, че документите ще започнат да се издават от четвъртък (11 ноември).

Те ще важат за 90-дневен период и само за територията на България.

"Даваме възможност на хората, които отговарят на определени критерии с тези тестове, да се ползват по начина, по който се ползват зелените сертификати", каза той на брифинг в МЗ.

Документът ще е валиден за 90 дни, ако тестовете на съответния човек отговарят на заложените критерии от здравните власти.

Ще се приемат показатели само за IgG-антитела, а прагът за валидност ще е минимум 150 BAU/ml - "сравнително надеждна защита", по думите на Аргирова. Тя посочва, че има правопропорционална връзка между тази стойност и защитата от вируса.

Няма фиксирани конкретни типове тестове за издаването на този сертификат, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни болести.

"Изискването е да са с C-марка, да имат висока чувствителност от над 90%, да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. Другите се проявяват рано, докато тези се задържат и можем да ги търсим след месеци. Изискването за 150 единици BAU е 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат, за да се приеме, че има защита", каза Христова.

Целта на новия сертификат е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, каза проф. Радка Аргирова.

Той ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването "на крак" или са се самоизолирали при заболяване, без да влизат в системата за отчитане на заболеваемостта. Сертификатът може да се издаде и на хора, които са влезли на лечение в по-късен етап на заболяването, когато тестовете за инфекция не са можели да отчетат наличие на вируса.

"По този начин косвено ще получим информаиця за това колко души изобщо са преминали през среща с вируса", каза тя. На въпроса защо е нужно да се дава и още един сертификат, който важи само за три месеца, тя реагира: "Защото няма кой да работи в болниците".

Аргирова посочи, че има много хора, които са преболедували, но няма как да си извадят документ от HIS.bg. Тестът за антитела може да стимулира някои от хората да проверят дали не е време да се ваксинират, защото имунитетът им е паднал под нивото на протекция.

Стойчо Кацаров се съгласи с критиката, че въвеждането на документа за антитела може да доведе до спад на новопоставените дози ваксини заради отварянето на поредна алтернативна възможност за получаване на задължителния сертификат.

"Опасявам се, че някои хора може да не се ваксинират. Но също си мисля, че хората, които си въобразяват, че са преболедували, ще се изследват и ще видят, че нямат антитела или те са под границата за защита - това може би ще ги мотивира да идат да се ваксинират", каза Кацаров.

Удостоверението ще се издава от националната здравно-информационна система. Всяка лаборатория трябва да е успешно интегрирана в нея, за да може когато човек направи теста си, тя да изпрати резултата към системата.

Учениците и учителите, които си извадят документ за антитела, също няма да бъдат тествани два пъти седмично при връщане на присъствен режим на обучение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024