Снимка: © Getty Images

България ще издава сертификати и за тестовете за антитела на хора, които не са ваксинирани или не са доказано преболедували Covid-19. 

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, като посочи, че документите ще започнат да се издават от четвъртък (11 ноември). 

Те ще важат за 90-дневен период и само за територията на България. 

"Даваме възможност на хората, които отговарят на определени критерии с тези тестове, да се ползват по начина, по който се ползват зелените сертификати", каза той на брифинг в МЗ. 

Документът ще е валиден за 90 дни, ако тестовете на съответния човек отговарят на заложените критерии от здравните власти. 

Ще се приемат показатели само за IgG-антитела, а прагът за валидност ще е минимум 150 BAU/ml - "сравнително надеждна защита", по думите на Аргирова. Тя посочва, че има правопропорционална връзка между тази стойност и защитата от вируса.  

Няма фиксирани конкретни типове тестове за издаването на този сертификат, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни болести.  

"Изискването е да са с C-марка, да имат висока чувствителност от над 90%, да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. Другите се проявяват рано, докато тези се задържат и можем да ги търсим след месеци. Изискването за 150 единици BAU е 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат, за да се приеме, че има защита", каза Христова. 

Целта на новия сертификат е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, каза проф. Радка Аргирова. 

Той ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването "на крак" или са се самоизолирали при заболяване, без да влизат в системата за отчитане на заболеваемостта. Сертификатът може да се издаде и на хора, които са влезли на лечение в по-късен етап на заболяването, когато тестовете за инфекция не са можели да отчетат наличие на вируса. 

"По този начин косвено ще получим информаиця за това колко души изобщо са преминали през среща с вируса", каза тя. На въпроса защо е нужно да се дава и още един сертификат, който важи само за три месеца, тя реагира: "Защото няма кой да работи в болниците". 

Аргирова посочи, че има много хора, които са преболедували, но няма как да си извадят документ от HIS.bg. Тестът за антитела може да стимулира някои от хората да проверят дали не е време да се ваксинират, защото имунитетът им е паднал под нивото на протекция. 

Стойчо Кацаров се съгласи с критиката, че въвеждането на документа за антитела може да доведе до спад на новопоставените дози ваксини заради отварянето на поредна алтернативна възможност за получаване на задължителния сертификат. 

"Опасявам се, че някои хора може да не се ваксинират. Но също си мисля, че хората, които си въобразяват, че са преболедували, ще се изследват и ще видят, че нямат антитела или те са под границата за защита - това може би ще ги мотивира да идат да се ваксинират", каза Кацаров. 

Удостоверението ще се издава от националната здравно-информационна система. Всяка лаборатория трябва да е успешно интегрирана в нея, за да може когато човек направи теста си, тя да изпрати резултата към системата. 

Учениците и учителите, които си извадят документ за антитела, също няма да бъдат тествани два пъти седмично при връщане на присъствен режим на обучение. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал