Акад. Богдан Петрунов: Срамно е, че българите са на първо място по глупост с поведението към ваксините

„Тъжно е, че българите са на последно място по богатство, но е срамно, че са на първо място по глупост с това поведение по отношение на ваксините“. Това заяви акад. д-р Богдан Петрунов в интервю за Нова ТВ, с препратка към думи на писателя Стефан Станев.

„Потресен съм колко глупаво се държим. Статистиките в целия свят и нашите показват, че от починалите 90-95% не са имунизирани. Това е железният факт“, каза специалистът алерголог, който е почетен член на Българската асоциация по клинична имунология.

Едва около 23% от българските граждани са напълно имунизирани, а в България още се говори за недоверие към науката, докато в другите страни от Европа над 70-80% от населението вече се ваксинира.

Според акад. Петрунов е нормално да има пробиви в препаратите срещу коронавируса и определен брой имунизирани също да се заразяват. „В кратките характеристики на ваксината пише, че тя не предпазва от заразяване, а предпазва да прекарате болестта по-леко. Прибавете факта, че 5-8% от човешката популация не реагира на антигенен стимул, не ги хваща ваксината. Като имате предвид, че се имунизират и хора с увредена имунна система, със странични заболявания, няма как да е 100% защитата. Умират и ваксинирани хора, но които са със странични заболявания - сърдечно-съдови, белодробни, диабет, хора с подтисната имунна система, предимно възрастни“.

Според акад. Петрунов наличието на антитела не е достатъчен критерий за издаване на зелен сертификат, защото част от антителата са така наречените „свидетели“, които само показват, че човек е имал контакт с вируса. Няма метод, по който да се определи колко са вирус-неутрализиращите антитела – тези, които предпазват от инфекция.

„Този процент зависи от характера на ваксината и от индивидуалността на имунната система. Има ли някаква граница между неутрализиращи антитела и антитела-свидетели, над която да кажем, че сме предпазени? Не, няма. Неутрализиращите антитела се определят по 4-5 методики, не можем да ги уеднаквим и никой не може да каже кой е защитният титър“, каза имунологът.

Акад. Петрунов заяви, че „категорично“ хората с автоимунни заболявания могат да се ваксинират, ако са в стабилно състояние и след консултация с лекар. Това показват и клиничните проучвания на ваксините – при подобни случаи няма противопоказания.

Същото важи за бременните – антителата от майката, ако тя е имунизирана, преминават към детето. В момента има клинични проучвания на препаратите за употреба при деца от 6 месеца до 5 години, а в САЩ ваксината на Pfizer/BioNTech получи одобрение при възрастовата група 5-11 г.

Според акад. Петрунов третата доза от ваксината няма да е „доживот“. „За мен ситуацията ще е подобна на грипа, всяка година, на две или на три ще трябва да се ваксинираме, в зависимост от мутацията на Covid-19. Вирусът не може да изчезне“.

Според него ваксинацията е най-силното оръжие, а не търсенето на колективен имунитет с цената на много смъртни случаи и много увреждания. „Знаете за пост-Covid синдрома, който нанася тежки последствия най-малко между 3 и 6 месеца след вируса“, отбеляза той.


Пулмологът Коста Костов: Ставаме жертва на едно мнозинство, превръщащо илюзиите във факти

Акад. д-р Богдан Петрунов: Не е редно общественото здравеопазване да плаща нечии капризи и некомпетентностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022